„Parlamentul” de la TIRASPOL a votat: Amendă sau arest pentru folosirea denumirii Transnistria. Care este porecla acceptată a județului

Publicat: 04 09. 2024, 18:27
Actualizat: 04 09. 2024, 19:02

Adunarea de la Tiraspol, denumită impropriu parlament, un fel de organ legislativ nerecunoscut, a adoptat iniţiativa lui Vadim Krasnoselski (foto), liderul de facto al regiunii separatiste din Republica Moldova, care a propus interzicerea utilizării termenului „Transnistria”, în caz contrar fiind prevăzute pedepse. Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski va înainta „organului legislativ” de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismului, deși nazismul, de la partidul național-social german al lui Hitler, a apărut mult după denumirea Transnistria, teritoriu „ucrainean” cu populație majoritar română.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski s-a declarat la sfârşitul lunii august împotriva utilizării termenului „Transnistria”. El a spus că va înainta organului legislativ de la Tiraspol un proiect de lege care să echivaleze cuvântul „Transnistria” cu simbolurile nazismului.

La noi nu poate fi folosit termenul Transnistria. Acesta înseamnă sânge, suferinţă, ură, război, consideră Krasnoselski.

Denumirea oficială pe care o folosesc autorităţile din teritoriul separatist este Republica Moldovenească Nistreană (RMN), așa cum scrie clar, în caractere slavone, pe stema județului.

Cinci sute de euro sau două săptămâni arest pentru neconformare

Parlamentul nerecunoscut de la Tiraspol a votat miercuri în două lecturi „iniţiativa preşedintelui de a interzice folosirea termenului Transnistria în raport cu denumirea teritoriului”. Iniţiativa a fost susţinută cu unanimitate. Dar, spre deosebire de forma iniţială propusă de liderul de la Tiraspol, pedepsele au fost înăsprite. Astfel, sunt prevăzute amenzi de peste 10.000 de lei (moldoveneşti, cca 500 de euro) sau până la 15 zile de arest.

În proiectul de lege propus de Krasnoselski, pentru utilizarea cuvântului „Transnistria”, era prevăzută o amendă între 150 lei şi 300 de lei sau până la 15 zile de arest pentru persoanele fizice. Pentru funcţionari erau prevăzute amenzi de până la 600 de lei, iar pentru persoanele juridice – până la 7 500 de lei.

Miercuri, postul de televiziune TSV a raportat că „legea prevede răspunderea sub formă de arest pentru 15 zile” sau amendă de până la 416 lei pentru persoanele fizice, până la 787 lei – pentru funcţionari şi pentru persoanele juridice – până la 10.112 lei.

„A triumfat dreptatea istorică”

„Astăzi a triumfat dreptatea istorică”, a declarat liderul nerecunoscut al regiunii după adoptarea legislaţiei. „Termenul Transnistria este echivalat cu o manifestare a nazismului şi dacă va fi folosit public ar trebui să apară răspunderea administrativă. (…) Astăzi a triumfat dreptatea istorică. (…) Pentru mine Transnistria este un termen în spatele căruia stau foamea, devastarea, uciderea oamenilor, Holocaustul. Când ne numesc Transnistria, pentru mine, ca cetăţean al regiunii, este o jignire”, a spus Krasnoselski.

Chişinăul a declarat că iniţiativa lui Krasnoselski contravine realităţilor istorice, relatează NewsMaker. Biroul pentru politici de reintegrare de la Chişinău a declarat pentru NewsMaker că iniţiativa lui Krasnoselski contravine realităţilor istorice, întrucât termenul „Transnistria” a apărut înainte de Primul Război Mondial şi se referea la teritoriile din stânga Nistrului, locuite predominant de moldoveni.

Citiți și: GĂGĂUZIA cere, după Transnistria, asistență din partea Rusiei /Chișinăul denunță ”acțiuni de propagandă”