Parlamentul European a adoptat pachetul guvernanței Schengen

Parlamentul European a adoptat pachetul guvernanței Schengen
Publicat: 12/06/2013, 22:37
Actualizat: 30/09/2018, 01:13

Plenul PE a aprobat, miercuri, pachetul guvernanței Schengen, adică două regulamente referitoare la un nou mecanism de evaluare a respectării în teren a regulilor spațiului de liberă circulație, precum și instituirea temporară a verificărilor la granițele interne în situații excepționale.

Astfel, pentru prima dată, va fi posibil ca echipe de inspecție să efectueze vizite neanunțate pentru a monitoriza orice încercare de a introduce verificări ilegale la granițele interne. Când aceste echipe vor vizita granițele interne, statul membru respectiv va putea fi noficat cu cel puțin 24 de ore înainte. Echipele de inspecție vor fi compuse din experți din statele membre, de la Comisia Europeană și din agențiile și instituțiile UE, precizează un comunicat al PE.

De asemenea, al doilea regulament subliniază că reintroducerea temporară a controalelor la granițele interne este o măsură de „ultimă instanță”.

Codul Frontierelor Schengen (SBC) permite deja reintroducerea verificărilor la granițele interne în situații excepționale care ar presupune o amenințare gravă la securitatea internă și ordinea publică.

Modificările aduse SBC subliniază că orice reintroducere a controlului la granițele interne trebuie să rămână o excepție și trebuie să aibă loc doar ca o măsură de ultimă instanță, cu un obiectiv și pe o perioadă de timp strict limitate, pe baza unor criterii obiective și a unei evaluări a necesității acestei măsuri care trebuie monitorizată la nivelul UE.

În situația unei amenințări serioase la securitatea internă și ordinea publică, verificările ar putea fi reintroduse pentru 30 de zile și extinse până la maximum șase luni. Atunci când unele evenimente neprevăzute necesită o acțiune imediată (de exemplu în cazul unui atac terorist), statele membre pot reintroduce controalele la graniță unilateral, pentru maximum zece zile. Orice prelungire a acestui termen trebuie să fie monitorizată la nivelul UE, precizează comunicatul PE.

Pachetul guvernanței Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliul European în toamna acestui an, precizează comunicatul PE.

Cele două regulamente au fost adoptate în urma a două rapoarte elaborate de eurodeputatul român Renate Weber (PNL-ALDE) și portughezul Carlos Coelho.

În pachetul de guvernanță se menționează și că statele candidate la Schengen și cele care sunt deja membre ale spațiului fără controale la granițe vor fi evaluate identic și se vor supune acelorași reguli.

Totodată, în textul adoptat miercuri la Strasbourg se afirmă că „migrația și trecerea frontierelor externe de către un număr mare de resortisanți ai unor țări terțe nu ar trebui considerată per se o amenințare pentru ordinea publică sau securitatea internă”.

Mai mulți eurodeputați români au salutat adoptarea pachetului de guvernanță Schengen.

Weber și-a exprimat speranța că deblocarea acestui pachet de măsuri, care a stârnit polemici aprinse în ultimii doi ani la nivelul Consiliului European și PE, va impulsiona și negocierile României pentru accesul în Schengen.

„Sper că această nouă guvernanță Schengen va netezi calea aderării României la spațiul Schengen, o țară care este pregătită și tehnic și care își dorește foarte mult să facă parte din acest spațiu”, a afirmat Renate Weber.

Și eurodeputatul PSD Sabin Cutaș a declarat că noile reguli în domeniu ar trebui să pună capăt standardelor duble cu care s-au confruntat România și Bulgaria în încercarea de a adera la spațiul Schengen.

„Vreau să mulțumesc Comisiei și colegilor din Parlament pentru eforturile depuse în vederea impunerii unor criterii uniforme în privința acquis-ului Schengen. Acestea vor fi valabile atât pentru statele care se bucură deja de apartenența la spațiul de liberă circulație, cât și pentru cele care nu au aderat încă și vor face referire la principii tehnice și nu la sistemul de justiție, punând capăt discriminării și consolidând încrederea reciprocă între membrii UE”, a spus Cutaș.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă transmis de PDL, europarlamentarul Elena Băsescu a avut o intervenție în plenul PE pe marginea Raportului referitor la propunerea de regulament a Consiliului privind instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen, catalogând această ințiativă ca rezolvarea unei nemulțumiri exprimate public de țara noastră. În opinia europarlamentarului PDL, verificările care urmează să fie făcute în toate țările membre Schengen vor evidenția faptul că România stă mai bine decât multe țări din perspectiva siguranței granițelor, ceea ce ar putea să fie un argument suplimentar în perspectiva aderării la Spațiul european de liberă circulație. „Salut introducerea noului mecanism, pentru că, în felul acesta, se rezolvă una dintre nemulțumirile exprimate public de România: aplicarea unui dublu standard în ceea ce privește implementarea acquis-ului Schengen. Subliniez că, la momentul evaluării tehnice, România era mai bine pregătită să facă parte din Schengen decât unele state deja membre, lucru pe care îl putem foarte bine deduce și din Raportul publicat de Comisia Europeană”, a declarat Elena Băsescu.

Europarlamentul democrat-liberal a subliniat însă faptul că partenerii europeni, în frunte cu Germania, cer Guvernului USL să facă în continuare eforturi semnificative pentru funcționarea statului de drept în România și să fie mai determinați în a lupta împotriva corupției. „Semnalul primit de premierul Ponta, la Berlin, din partea cancelarului Merkel, arată că, în ochii partenerilor externi, mai sunt pași importanți de făcut, cum ar fi respectarea statului de drept, combaterea corupției, transparența decizională și stabilitatea juridică. Cu toții ne dorim ca Guvernul USL să se ridice la nivelul acestor așteptări, iar România să se poată alătura familiei Schengen până la finalul anului”, a mai afirmat europarlamentarul PDL, conform sursei citate.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Ion Țiriac: „Candidez la președinția României”. Misterul afișelor care au împânzit Bucureștiul
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua escrocherie de pe WhatsApp. Banii utilizatorilor, în mare pericol
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu