Prima pagină » Știri externe » Parlamentul European amenință cu BLOCAREA acordului pentru BREXIT. Garanția pe care Bruxelles-ul o cere și care vizează și peste 200.000 de români

Parlamentul European amenință cu BLOCAREA acordului pentru BREXIT. Garanția pe care Bruxelles-ul o cere și care vizează și peste 200.000 de români

Parlamentul European amenință cu BLOCAREA acordului pentru BREXIT. Garanția pe care Bruxelles-ul o cere și care vizează și peste 200.000 de români
Mai multe pe gandul.info

Parlamentul European va respinge orice acord cu Londra care ar avea ca efect deportarea din Marea Britanie a cetățenilor europeni după producerea Brexit, i-a transmis raportorul PE, Guy Verhofstadt, negociatorului britanic, David Davis.

„Am confirmat, într-o nouă scrisoare trimisă lui David Davis, care sunt, din punctul nostru de vedere, elementele necesare pentru ajungerea la un aranjament favorabil în privința drepturilor cetățenilor UE și cetățenilor britanici”, a declarat Guy Verhofstadt, raportorul Parlamentului European pe tema Brexit.

„Nu putem accepta un sistem în care cetățenii UE care locuiesc acum în Marea Britanie să riște să fie expulzați”, a afirmat Guy Verhofstadt.

Raportorul PE a reiterat condițiile fundamentale privind drepturile cetățenilor UE rămași în Marea Britanie post-Brexit: să aibă dreptul reunificării familiale, rămânerea în Marea Britanie să se producă printr-o „declarație”, nu printr-o „cerere”, și să nu fie nevoiți să plăteasă taxe de rezidență.

Reprezentanții Bruxellesului și Londrei negociază în prezent condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relații bilaterale. Negociatorul european, Michel Barnier, a explicat că liderii UE vor decide în cursul reuniunii din 14-15 decembrie dacă există suficiente progrese în negocierile cu Marea Britanie pentru a trece la faza a doua a negocierilor.

Marea Britanie speră să mențină accesul la piața Uniunii Europene după Brexit. Liderii UE condiționează acest lucru de respectarea de către Marea Britanie a principiilor liberei circulații a persoanelor, produselor, capitalului și serviciilor. În plus, Londra va trebuie să contribuie la bugetul UE.

 Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naționalitate, după polonezi (916.000) și irlandezi (322.000). 

Cei mai mulți muncitori imigranți sunt din Polonia (916.000), urmați de Irlanda (322.000), România (233.000), Portugalia (219.000), Italia (192.000) și Franța (165.000).

Producția (307.000), retailul (261.000), sănătatea și sectorul social (225.000) reprezintă domeniile unde lucrează, în Marea Britanie, cei mai mulți europeni care nu au cetățenie britanică. Personalul din structurile de primire turistică și cei din sectorul de servicii alimentare sunt în număr de 222.000, sectorul construcțiilor angajează 194.000 de imigranți, în timp ce educația are 159.000 de angajați din afara Marii Britanii.

Citește și