Parlamentul European a aprobat joi redirecționarea unor fonduri europene către statele membre care au primit refugiați ucraineni, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.
O propunere în acest sens a fost prezentată de către Comisia Europeană acum două săptămâni, iar joi, europarlamentarii au adoptat măsurile privind Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE), prin procedură de urgenţă, cu 562 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, potrivit Agerpres.
Actualizarea acestor norme va permite realocarea fondurilor disponibile pentru a oferi un ajutor imediat statelor din UE care oferă sprijin refugiaților ucraineni sub formă de cazare, aprovizionare cu alimente și apă, asistență medicală și educație pentru persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina.
Ajutoarele ce urmează a fi oferite de UE ar putea include și fondurile prevăzute în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 care încă nu au fost alocate sau cheltuite, dar și o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile „REACT-EU”.
Statele membre vor avea posibilitatea de a solicita retroactiv recuperarea sumelor cheltuite cu ajutorarea refugiaților ucraineni, începând cu 24 februarie, ziua în care a început invazia.
Uniunea va finanța 100% din aceste cheltuieli, față de procentul obișnuit de 85%.
Fondurile de coeziune ale UE sprijină investiţiile care promovează coeziunea economică, socială şi teritorială a UE, încercând să corecteze inegalităţile dintre regiunile sale.
Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), peste 3 milioane de persoane au părăsit ţara de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, majoritatea mergând către ţările învecinate.
Textul va fi transmis Consiliului UE în vederea adoptării oficiale, iar regulamentul va intra în vigoare la o zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.