Parlamentul European permite statelor să interzică organismele modificate genetic
Potrivit unui comunicat al PE, europarlamentarii au adoptat, marți, în sesiunea plenară de la Strasbourg, o nouă legislație „care permite statelor membre UE să restricționeze sau să interzică deplin cultivarea recoltelor care conțin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar dacă acest lucru este permis la nivel UE”.
Propunerea legislativă, agreată informal de PE și Consiliu în decembrie, fusese pusă pe agendă inițial în 2010, dar a fost deblocată abia după patru ani, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizează OMG și cele care se opun.
„Acest acord va oferi mai multă flexibilitate pentru statele membre care vor să restricționeze cultivarea OMG pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referință într-o dezbatere care este departe de a fi încheiată între pozițiile pro și contra OMG”, a declarat raportorul belgian Frédérique Ries (ALDE).
„În ceea ce privește viitorul, am încredere în promisiunea Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a întări procesul democratic privind OMG în Europa și de a se asigura că cercetarea este cu adevărat independentă”, a mai spus Ries.
Acordul negociat cu miniștrii UE a fost adoptat cu 480 de voturi la 159 și 58 de abțineri.
Noile reguli vor permite statelor membre să interzică OMG din motive de protecție a mediului, dar și din alte motive, cum ar fi cerințele privind planificarea urbană sau națională, impactul socio-economic, evitarea prezenței involuntare a OMG în alte produse și obiective ale politicii agricole, se arată în comunicat.
Înainte ca un stat membru să adopte astfel de măsuri, legislația cere o procedură care să le permită companiilor producătoare de OMG să își dea acordul pentru interdicții asupra autorizațiilor lor de punere pe piață. Legea prevede că un stat membru poate impune restricția unilateral, dacă o companie nu este de acord.
În prezent, porumbul MON810 este singurul organism modificat genetic cultivat în UE. Cartoful modificat genetic „Amflora” a fost interzis de Curtea generală UE în 2013, după ce inițial fusese aprobat de Comisia Europeană.
Noua legislație va intra în vigoare în primăvara acestui an.