Prima pagină » Știri externe » Parlamentul European recomandă lansarea negocierilor pentru admiterea Republicii Moldova în UE / Chișinăul, îndemnat să continue reformele structurale

Parlamentul European recomandă lansarea negocierilor pentru admiterea Republicii Moldova în UE / Chișinăul, îndemnat să continue reformele structurale

Parlamentul European recomandă lansarea negocierilor pentru admiterea Republicii Moldova în UE / Chișinăul, îndemnat să continue reformele structurale

Parlamentul European a propus, joi, lansarea în scurt timp a negocierilor pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, îndemnând Guvernul de la Chișinău să continue reformele structurale, nu doar în vederea integrării europene, ci în primul rând pentru îmbunătățirea standardelor de trai.

Parlamentul European a adoptat, cu 448 de voturi pentru, 45 împotrivă și 43 de abțineri, o rezoluție prin care a reafirmat ”angajamentul” în favoarea viitoarei admiteri a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cerând lansarea negocierilor ”înainte de sfârșitul acestui an”.

”Guvernul Republicii Moldova a demonstrat determinarea și capacitatea de a îndeplini cerințele Comisiei Europene pentru începerea negocierilor în vederea aderării”, arată rezoluția Parlamentului European, notând că admiterea țării în Uniunea Europeană ar fi ”o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”.

Procesul de reforme nu este relevant doar pentru integrarea în UE, ci pentru îmbunătățirea nivelului de trai

Europarlamentarii îndeamnă Guvernul de la Chișinău să continue procesul de reforme, ”nu doar pentru a atinge obiectivul politic al integrării în UE, ci în principal pentru îmbunătățirea tangibilă a standardelor de trai ale cetățenilor moldoveni”.

”Uniunea Europeană și statele membre ar trebui să suplimenteze asistența financiară și tehnică pentru Republica Moldova, în vederea facilitării integrării rapide și eficiente în UE. Acest lucru include furnizarea rapidă de către Comisia Europeană a unei noi tranșe prin intermediul Programului de Asistență Macrofinanciară”, subliniază Parlamentul European.

Eurodeputații reamintesc că admiterea în Uniunea Europeană rămâne ”un proces pe bază de merite”, astfel că îndeamnă toți actorii politici din Republica Moldova să ajungă la ”consens” asupra ”reformelor importante și urgente”, în sensul continuării armonizării legislației naționale cu reglementările comunitare. Parlamentul European insistă asupra continuării eforturilor de reformare a sistemului judiciar și de combatere a corupției și criminalității organizate în Republica Moldova, evocând și necesitatea ”de-oligarhizării” societății, restructurării finanțelor și administrației publice.

Republica Moldova și Ucraina au primit, în iunie 2022, statutul de state candidate pentru integrarea în Uniunea Europeană, dar nu au inițiat încă negocierile formale în vederea integrării. Decizia lansării negocierilor trebuie luată în unanimitate de Consiliul Uniunii Europene și prin majoritate simplă în Parlamentul European. Mai mulți oficiali europeni au semnalat că procesul integrării în UE va fi îndelungat, sugerând admiterea inițială a celor două state în Comunitatea Politică Europeană, o structură complementară a Uniunii Europene.

Citește și:

Christine Lagarde consideră eficientă politica monetară în zona euro, fără a exclude noi majorări ale dobânzii

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și