Parlamentul European sancționează Bulgaria pentru încălcarea unora dintre principiile statului de drept
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție la adresa Bulgariei prin care critică autoritățile de la Sofia pentru că nu au făcut eforturi suficiente pentru a respecta principiile statului de drept, pentru combaterea corupției și sprijinirea libertății presei.
Reuters notează că decizia subliniază rolul Legislativului European în apărarea principiilor democratice ale Uniunii Europene.
Parlamentarii europeni au votat cu 358 de voturi pentru, 277 împotrivă și 56 de abțineri rezoluția, care vine după aproape trei luni de proteste față de corupția din Bulgaria.
„Parlamentul European regretă profund că evoluția situației din Bulgaria a dus la o deteriorare semnificativă în ceea ce privește respectarea principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, inclusiv independența sistemului judiciar, separarea puterilor în stat, lupta împotriva corupției și libertatea presei”, se arată în rezoluția adoptată de Parlamentul European.
Mii de bulgari au protestat în țară începând cu luna iulie, acuzându-l pe Borisov, care se află la al treilea mandat de premier, că erodează democrația din Bulgaria și permite unele practici care îi favorizează pe oligarhii apropiați partidului său, GERB.
Parlamentu European acuză Bulgaria că a dat înapoi de la reformele democratice
De asemenea, în rezoluție, Parlamentul European mai acuză Bulgaria că a dat înapoi de la reformele democratice, dar și pentru condițiile din penitenciare, situația femeilor din această țară, drepturile romilor, drepturile comunității LGBT și ale altor minorități.
Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă țară membră a Uniunii Europene. De asemenea, potrivit Reporteri Fără Frontiere (RSF), țara se află abia pe locul 111 în lume în ceea ce privește libertatea presei, în condițiile în care, în 2007, când Bulgaria a aderat la UE, se afla pe locul 51.
Reuters notează că rezoluția nu are efecte practice, dar poate reprezenta o lovitură pentru Borisov, întrucât poate întări poziția Parlamentului European în cadrul negocierilor cu guvernele europene în legătură cu bugetul UE și cu planul de revenire din criza COVID-19.
Recent, europarlamentarii au solicitat ca doar statele UE care respectă principiile statului de drept să poată accesa fonduri europene.