Parlamentul Israelului, dizolvat după ce premierul Netanyahu nu a reușit formarea unei coaliții majoritare. Vor fi organizate alegeri anticipate
Moțiunea pentru dizolvarea Knessetului, elaborată de partidul Likud (centru-dreapta), a fost aprobată miercuri seară, după o dezbatere de 12 ore, cu un raport de voturi de 74/45, relatează cotidianul Times of Israel.
Scrutinul parlamentar anticipat este programat pe 17 septembrie.
Moțiunea pentru convocarea alegerilor anticipate a fost susținută de formațiunile Likud, Yisrael Beiteinu, Iudaismul Unit al Torei, Shas, Uniunea Partidelor de Dreapta și de mișcările politice ale etnicilor arabi israelieni Ra’am-Balad și Hadash-Ta’al.
Benjamin Netanyahu insistase ca Avigdor Lieberman, președintele partidului Yisrael Beiteinu, să se alăture coaliției sale, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate, dar acesta a respins apelurile din cauza unei dispute cu partide ultraortodoxe.
Benjamin Netanyahu, care a revendicat victoria în scrutinul parlamentar anticipat din aprilie, putea forma o coaliție guvernamentală doar până miercuri la ora 24.00 (miercuri 24.00, ora României), în virtutea mandatului acordat de președintele Reuven Rivlin acum șase săptămâni. În contextul imposibilității formării unei coaliții guvernamentale, Benjamin Netanyahu a optat pentru dizolvarea Knessetului, pentru a evita ca președintele țării să îi acorde mandatul de premier altui politician. Situația ar fi putut deveni favorabilă pentru generalul Benjamin Gantz, fost șef al Statului Major al armatei israeliene și liderul formațiunii de opoziție Albastru & Alb (centru), care a obținut în aprilie 35 de mandate în Knesset, la egalitate cu partidul Likud (centru-dreapta). Benjamin Netanyahu, care riscă să fie pus sub acuzare pentru corupție, primise sarcina formării noului guvern deoarece a argumentat că are șanse mai mari decât Benny Gantz să alcătuiască o coaliție majoritară.
Criza politică din Israel ar putea conduce la amânarea prezentării oficiale de către Administrația Donald Trump a planului de pace israelo-palestinian, contestat deja de liderii palestinieni.