Prima pagină » Știri externe » Parlamentul Poloniei, vot pentru încă o lege controversată. Restituirea bunurilor confiscate de comuniști, respinsă

Parlamentul Poloniei, vot pentru încă o lege controversată. Restituirea bunurilor confiscate de comuniști, respinsă

Parlamentul Poloniei, vot pentru încă o lege controversată. Restituirea bunurilor confiscate de comuniști, respinsă

Parlamentul Poloniei a aprobat miercuri, 11 august, o lege ce împiedică de facto restituirea majorităţii bunurilor confiscate după cel de-Al Doilea Război Mondial. Imediat au apărut critici pe scena internațională, cele mai vehemente reacții venind din partea Israelului.

Legea poloneză impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani pentru revendicarea bunurilor confiscate.

Măsura vizează în special confiscarea bunurilor de către regimul comunist în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Tel Avivul, reacție vehementă

„Condamn legislaţia adoptată astăzi de parlamentul polonez, care pătează memoria Holocaustului şi drepturile victimelor sale”, a comentat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid. „Voi continua să mă opun oricărei încercări de rescriere a istoriei. Polonia ştie ce trebuie să facă, să anuleze această lege”, a adăugat şeful diplomaţiei israeliene. Legea votată de Parlament va ajunge la preşedintele Andrzej Duda, care trebuie să-și pună semnătura pe acest act.

Parlamentarii susţin că această lege va pune capăt incertitudinilor legate de drepturile de proprietate şi va elimina problemele recurente legate de fraudă şi corupţie. Pe de altă parte, cei care se opun legii susţin că evreii vor continua să fie dezavantajaţi deoarece cei care aveau drepturi asupra unor proprietăţi le-au revendicat cu întârziere, dar şi pentru că bunurile au fost confiscate de două ori, mai întâi de naziştii care ocupau Polonia şi ulterior de comunişti.

  • Șase milioane de polonezi, dintre care jumătate evrei, au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cum a procedat Polonia după căderea comunismului

După căderea comunismului, în 1989, Polonia nu a organizat restituirea bunurilor confiscate, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea celorlalte ţări din blocul comunist. În schimb, Varșovia a preferat să-i lase pe foştii proprietari să acţioneze pe cont propriu, în instanţă.

Și Statele Unite ale Americii şi-au exprimat „profunda îngrijorare” faţă de adoptarea acestei legi. Într-o declaraţie oficială, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Polonia are nevoie de o legislaţie cuprinzătoare pentru a rezolva cererile de restituire a proprietăţilor legate de Holocaust şi l-a îndemnat pe preşedintele polonez să nu semneze legea votată de Parlament.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și