Decizie de ultimă oră a parlamentarilor ruși. Legislativul de la Moscova a adoptat marți, în a treia și ultimă lectură, un proiect de lege care permite Rusiei să nu mai pună în aplicare deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Duma de Stat, care este Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a aprobat două proiecte de lege. Unul dintre acestea prevede ca țara să iasă de sub jurisdicția CEDO și al doilea stabilește că Rusia nu va mai aplica hotărârile CEDO luate după 15 martie, dată la care Moscova și-a anunțat decizia de a părăsi Consiliul Europei al cărui membru era din 1996.
Astfel, potrivit celor două legi adoptatate astăzi de Duma se Stat, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după acea dată nu vor mai fi puse în aplicare.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali. Unele dintre deciziile sale au fost în contradicție directă cu Constituția Rusiei, cu valorile și tradițiile noastre”, a declarat Viacheslav Volodin, președintele Dumei, într-un comunicat de presă publicat după vot, potrivit Reuters.
Proiectele de lege au fost adoptate aproape în unanimitate. Un singur deputat din Partidul Comunist a votat împotrivă. Pentru a deveni legi, ele mai trebuie să fie semnate și de președintele Vladimir Putin.
Cu toate acestea, Rusia este obligată oficial să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului până pe 16 septembrie, când va înceta să mai fie „Înalta Parte Contractantă”.
Potrivit lui Volodin, daunele la care Rusia a fost condamnată de CEDO înainte de 15 martie vor fi plătite „doar în ruble și numai în conturile băncilor publice rusești”.
Rusia a fost exclusă oficial din Consiliul Europei, din cauza intervenției sale militare în Ucraina lansată pe 24 februarie. Prin părăsirea Consiliului, Rusia a părăsit și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Astfel se elimină o cale legală pe care rușii, inclusiv opozantul Alexei Navalnîi, au folosit-o în trecut pentru a aduce în instanța europeană cazuri importante care au fost respinse de tribunalele naționale.
Rusia a fost până acum principalul furnizor de cauze în fața CEDO: din 70.000 de cauze aflate pe rol în fața Curții, aproape un sfert (24,2%) au vizat ruși.