Parlamentul Scoției votează simbolic împotriva Brexit. Premierul amenință cu independența

Publicat: 07 02. 2017, 22:05
Actualizat: 27 03. 2019, 14:52

Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit.

Săptămâna trecută, Parlamentul Marii Britanii s-a pronunțat în favoarea declanșării procedurii de ieșire din Uniunea Europeană.

Marți, într-un vot care nu are caracter obligatoriu, ci doar valoare simbolică, Parlamentul Scoției a respins declanșarea procedurii Brexit cu 90 de voturi contra 34.

„Acest vot este un test referitor la modul în care vocea Scoției este ascultată sau dacă dorințele noastre pot fi integrate în procesul politic al Marii Britanii”, a declarat premierul scoțian, Nicola Sturgeon.

„Până acum, Guvernul Marii Britanii nu a oferit nimic, nici măcar un singur compromis privind revenirea în UE, nu a analizat deloc propunerile noastre”, a argumentat Michael Russell, ministrul scoțian pentru Negocierea condițiilor Brexit cu Guvernul britanic.

Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.