Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, odată ce cererea sa a fost ratificată de toți cei 30 de membri ai Alianței.
Această decizie pune capăt lunilor de indecizie a partidului de guvernământ, Fidesz, în această chestiune.
Finlanda și Suedia au cerut anul trecut să se alăture alianței militare, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, însă procesul a fost îngreunat semnificativ de Turcia și Ungaria, care au refuzat până acum să ratifice tratatul de aderare, reamintește Reuters.
Tratatul de integrare a Finlandei în NATO a fost aprobat cu 182 de voturi pentru din totalul de 199.
Deși candidatura Finlandei a fost acum aprobată de Parlamentul de la Budapesta, candidatura Suediei este încă blocată, notează sursa citată.
Turcia a iniţiat, la rândul său, procedurile pentru ratificarea admiterii Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică. Administraţia de la Ankara amână decizia privind aderarea Suediei la NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a cerut Turciei și Ungariei să ratifice ambele tratate.
Un vot cu privire la cel al Suediei nu a fost încă programat în Parlamentul Ungariei.
Balazs Orban, un consilier al premierului Viktor Orban, a declarat duminică pe Twitter că Guvernul sprijină aderarea Suediei la NATO și „acum este la latitudinea Parlamentului să ia o decizie”.
„Unii parlamentari sunt îngrijorați din cauza faptului că oficialii guvernamentali suedezi au făcut un obicei din a pune la îndoială constant starea democrației maghiare, insultându-i, astfel, pe alegătorii noștri, parlamentarii și țara în ansamblu”, a scris pe Twitter Balazs Orban.
Primirea celor două ţări în Alianţă s-a lovit de veto-ul Turciei, care le-a acuzat că adăpostesc pe teritoriile lor „terorişti”, termen prin care Ankara desemnează în special membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).