Partidul AfD a câștigat scrutinul europarlamentar în SAXONIA-ANHALT /Analist: Guvernul Scholz ar trebui „să comunice mai bine deciziile”
This browser does not support the video element.
Partidul Alternativă pentru Germania (AfD), considerat de extremă-dreapta, s-a clasat pe primul loc în landul Saxonia-Anhalt în scrutinul europarlamentar, iar, în contextul rezultatelor slabe înregistrate de coaliția guvernamentală, un analist politic recomandă Guvernului Olaf Scholz să îmbunătățească transparența decizională și să acționeze pentru intensificarea coeziunii sociale.
În pofida numeroaselor scandaluri, partidul Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) a câștigat alegerile și în landul Saxonia-Anhalt. AfD a primit 30,5% din voturi, cu 10% mai mult decât la precedentul scrutin europarlamentar. Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) a avut o scădere ușoară și este la nivelul de 22,8%. Alianța Sahra Wagenknecht (BSW, dreapta) este la nivelul de 15%. Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) este la nivelul de 8,7%, iar Partidul Verzilor la 3,9%. Partidul Stângii pierde aproape 10% și este la nivelul de 4,8%.
La nivel federal, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) s-a clasat pe primul loc în scrutinul europarlamentar, cu 30% din voturi, fiind urmată de partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), cu 15,9%. Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), al cancelarului Olaf Scholz, este la nivelul de 13,9%, Alianța 90/Verzi a obținut 11,9%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) 5,2%.
„Guvernul ar fi trebuit să modifice ceea ce era cunoscut deja înaintea scrutinului european: să acționeze pentru coeziune, să furnizeze rezultate, să comunice mai bine deciziile, să aibă politici mai perceptibile, în favoarea cetățenilor. Aceste probleme de comunicare erau cunoscute deja înaintea scrutinului europarlamentar și s-au confirmat”, afirmă profesorul Eva Heidbreder, de la Facultatea de Științe Politice a Universității Magdeburg, conform postului de televiziune MDR.
Partidul de opoziție Uniunea Creștin-Democrată – Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta) i-a cerut cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), să convoace alegeri parlamentare anticipate, în contextul eșecului suferit de coaliția guvernamentală în scrutinul europarlamentar.
Însă Guvernul Olaf Scholz a respins solicitările opoziției privind convocarea alegerilor legislative anticipate.
”Alegerile urmează să aibă loc la termen, în toamna anului viitor, iar noi intenționăm să respectăm acel termen. Nu ne-am gândit niciun moment să trecem la alegeri parlamentare anticipate. Bilanțul va fi realizat la sfârșitul mandatului de patru ani. Atunci, alegătorii vor avea din nou cuvântul, așa funcționează politica”, a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.
Foto: Profimedia
Citește și: