Conform estimărilor, socialiștii vor obține între 15 și 25 de mandate dintr-un total de 577 de locuri în Parlamentul francez. Înfrângerea este istorică, dacă ținem cont de faptul că în 2012, socialiștii au obținut majoritatea din Adunarea Națională.
Rezultatul socialiștilor este pus în seama lipsei de popularitate a fostului președinte Francois Hollande, care a ajuns pe final de mandat la cea mai mică cotă de încredere a unui președinte din istoria modernă a Franței. Hollande a ajuns președinte în 2012 și a promis să redreseze economia Franței și să pună capăt politicilor de austeritate. El a eșuat în respectarea promisiunilor, a optat pentru o politică fiscală strictă și a luat măsuri liberale, care au deranjat publicul francez. Dezastrul de la alegerile parlamentare a fost previzibil, dacă luăm în calcul și rezultatul candidatului socialist la alegerile prezidențiale, Benoit Hamon, care a obținut 6,4% din sufragii.
Nici formațiunea populistă Frontul Național, al lui Marine le Pen, nu a reușit să performeze, dovedindu-se incapabilă de a-și consolida poziția pe care a avut-o la recentele alegeri prezidențiale. Frontul Național s-a clasat pe poziția a treia, adunând 14% din voturile electoratului. Marine le Pen a pus scorul slab al partidului său pe seama prezenței scăzute la vot și pe seama sistemului electoral francez, care „ar favoriza partidele mari”.
Al doilea tur al alegerilor parlamentare este programat să se desfășoare pe data de 18 iunie.