Partidul spaniol Podemos, aliatul Syriza, pregătește o demonstrație de forță la Madrid
Podemos, format în urmă cu un an, nu putea să prevadă data alegerilor din Grecia sau victoria Syriza când a convocat acest „Marș la schimbării”, dar acestea au intervenit într-un moment cât se poate de bun.
„Speranța sosește (…). A început numărătoarea inversă”, a afirmat liderul noii formațiuni, Pablo Iglesias, la anunțul victoriei obținute duminică de Alexis Tsipras, noul premier grec, pe care l-a susținut în campania electorală.
În mai, Podemos (Putem) va participa la alegerile regionale. Și Pablo Iglesias, un fost profesor de științe politice în vârstă de 36 de ani, vrea să câștige alegerile legislative de la sfârșitul anului.
În câteva luni, această formațiune provenită din „mișcarea indignaților” care a mobilizat o mulțime de oameni în Spania împotriva austerității, începând din 15 mai 2011, a ajuns pe primele locuri în sondaje. Ea depășește Partidul Socialist (PSOE), aflat în opoziție, iar uneori și Partidul Popular aflat la putere.
Sâmbătă, Podemos intenționează să umple Puerta del Sol, piața din centrul Madridului unde s-a format mișcarea indignaților, cu manifestanți veniți din toată Spania, cu autobuzul, trenul sau cu mașina. În cadrul marșului va fi anunțată schimbarea spre o „politică în serviciul poporului și nu al intereselor private”, a afirmat Inigo Errejon, adjunctul liderului partidului.
În pofida unei redresări a economiei, șomajul afectează în continuare peste 23 la sută din populația activă și majoritatea spaniolilor trăiesc mai rău decât înainte de criză. Podemos denunță „o minoritate coruptă care a comis cel mai mare jaf din istoria recentă a Spaniei”.
– Ținta tuturor atacurilor –
Slăbite de scandaluri, cele două partide tradiționale care guvernează Spania alternativ de aproape 40 de ani își concentrează atacurile asupra noilor veniți, fără experiență la putere.
Șeful Guvernului, Mariano Rajoy, le-a cerut spaniolilor să nu „joace la ruleta rusească” votând pentru un partid „care promite luna și soarele”.
Conservatorii, socialiștii și presa denunță programul politic vag al Podemos, simpatia liderilor săi pentru socialismul fostului președinte venezuelan Hugo Chavez și neregulile sau chiar frauda fiscală care le sunt imputate unora dintre ei.
Conducerea Podemos s-a distanțat de politica lui Chavez și a promis să dea publicității adeverințele de impozit, pentru a înlătura orice suspiciuni.
– Un pariu riscant –
Aceasta este prima dată când Podemos, devenit specialist în utilizarea noilor canale media, organizează o mare manifestație.
„Este un pariu riscant”, apreciază Jose Ignacio Torreblanco, care tocmai a terminat o carte despre Podemos. Chiar dacă au evitat să avanseze un număr al participanților, „ei își asumă riscul de a organiza o demonstrație de stradă care va fi poate sub așteptări”. Dar ei vor să înlăture impresia că nu există decât la televizor și pe rețelele de socializare și „este adevărat că a manifesta împreună demonstrează că sunt reali și nu virtuali”, a adăugat acesta.
În opinia acestui expert de la institutul European Council on Foreign Relations, programul vag al Podemos nu este o slăbiciune. „Alegătorii nu citesc programele politice de 400 de pagini”, spune el. O strategie reușită este să se prezinte ca forța tinereții în fața partidelor vechi rămase fără idei, consideră Torreblanco.
„În 1982, Partidul Socialist spaniol a obținut o majoritate extraordinară cu sloganul «Pentru schimbare»”, amintește expertul.