Patriarhul Ecumenic Bartolomeu: CRĂCIUNUL este ”participare existențială” la planul divin /„Progresele științifice nu ating profunzimea sufletului”
Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos este ”participare existențială” la planul lui Dumnezeu de mântuire și nu ar trebui să fie doar ”experiența emoțiilor efemere”, afirmă Patriarhul Ecumenic Ortodox Bartolomeu, în mesajul de Crăciun, pledând, în contextul tendințelor postumaniste, pentru punerea în valoare a unicității persoanelor și a demnității umane.
”Prin harul lui Dumnezeu, am ajuns din nou în ziua Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, care a venit pe pământ și a locuit printre noi «din iubire nemărginită pentru neamul omenesc». Cu psalmi, cântări și bucurie, onorăm marea taină a Întrupării, (…) «singurul lucru nou sub soare», prin care drumul spre îndumnezeirea prin har este deschis omului și prin care se înnoiește întreaga creație”, afirmă Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului în mesajul de Crăciun, conform publicației The Orthodox Times.
”Crăciunul nu este doar o experiență a emoțiilor efemere care vin rapid și dispar și mai rapid”, subliniază Patriarhul Ecumenic Ortodox.
”Crăciunul este participare existențială la întregul eveniment al iconomiei dumnezeiești. După cum consemnează Sfântul Evanghelist Matei, încă de la început, liderii lumii au încercat să îl elimine pe Pruncul Divin. Dar, pentru credincioși, prin mesajul «S-a născut Hristos» de ziua Întrupării Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu Tatăl și prin clopotele de jale ale Patimilor, răsună de fiecare dată «Hristos a înviat», mesajul evanghelic al victoriei asupra morții și al nădejdii învierii de obște”, continuă Patriarhul Ortodox Bartolomeu.
Îndemn la pace și dreptate socială /”Progresele științifice nu ating profunzimea sufletului uman”
Patriarhul Bartolomeu a amintit că Biserica Ortodoxă nu se opune progreselor tehnologice, dar a atras atenția asupra efectelor postumanismului și a cerut eforturi pentru oprirea conflictelor și pentru asigurarea păcii sociale.
”«Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace» – este mesajul auzit într-o lume plină de violență, de nedreptăți sociale și de erodarea demnității umane. Progresele științifice și tehnologice remarcabile nu ating profunzimea sufletului uman, pentru că omul este permanent mai mult decât ceea ce poate concepe știința și peste obiectivele progreselor tehnologice. Distanța dintre cer și pământ în existența umană nu poate fi acoperită științific”, a subliniat Patriarhul Bartolomeu.
Patriarhul Ecumenic cere punerea în valoare a unicității persoanelor și respectarea demnității umane
Șeful Patriarhiei Ecumenice Ortodoxe a notat că, în momentul de față, este vehiculat ”discursul postumanist” și este ”lăudată inteligența artificială”.
”În mod categoric, visul «supraomului» nu este nou. Ideea post-umanismului se bazează pe progresele tehnologice și pe înzestrarea omului cu mijloace fără precedent pentru depășirea limitelor omenești. Biserica nu suferă de tehnofobie. Abordează cunoștințele științifice ca fiind «darul lui Dumnezeu pentru om», fără însă a ignora sau a ascunde pericolele scientismului. Întrebarea esențială despre cum să păstrăm «cultura persoanei» în mijlocul paradigmei evoluțiilor tehnologice a primit răspuns definitiv prin taina Întrupării. Cuvântul lui Dumnezeu s-a întrupat pentru a trece întunericul, lumina adevărată deja strălucește”, își încheie Patriarhul Bartolomeu mesajul de Crăciun.
Foto: Profimedia
Citește și:
Elveția și Uniunea Europeană au ajuns la un acord de consolidare a relațiilor COMERCIALE bilaterale