Patru ani de la seria de dezastre din Japonia, care a lăsat în urmă peste 18.000 de morți
This browser does not support the video element.
Slujbe de comemorare au fost organizate în toată țara, iar un minut de reculegere a fost ținut la ora locală 14.46 (7.46, ora României), ora exactă la care s-a produs cutremurul cu magnitudinea 9, la 11 martie 2011.
Seismul și tsunamiul devastator care i-a urmat au provocat moartea sau dispariția a aproximativ 18.500 de persoane și rănirea altor 6.150, iar 403.000 de case și alte clădiri au fost distruse, a precizat Agenția națională de poliție.
Aproximativ 120.000 de persoane încă nu se pot întoarce în casele lor din cauza contaminării radioactive din zonele situate în apropierea centralei atomice Fukushima Daiichi, care a făcut obiectul celui mai grav accident nuclear din istoria Japoniei.
Guvernul japonez a organizat o ceremonie de comemorare la Tokyo în cursul zilei de miercuri, la care au participat împăratul Akihito, împărăteasa Michiko, premierul Shinzo Abe și reprezentanți ai familiilor victimelor.
„Nu putem uita niciodată imaginea tsunamiului terifiant pe care am văzut-o la televizor în acea zi”, a declarat împăratul Akihito, în cadrul ceremoniei din Tokyo.
Aproximativ 228.000 de persoane trăiesc în continuare în locuințe temporare, a anunțat Guvernul, în condițiile în care procesul de reconstrucție a zonelor devastate se desfășoară cu dificultate din cauza lipsei de muncitori și a prețurilor mari la materiale de construcții.
Toate reactoarele nucleare ale Japoniei rămân oprite în urma accidentului din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl.
Guvernul condus de Shinzo Abe intenționează însă să repornească unele dintre reactoarele nucleare. Patru dintre ele, dintre care două în prefectura Kagoshima și două în prefectura Fukui, au primit aprobare de la autoritățile de reglementare în domeniu pentru a fi repornite, pe fondul temerilor opiniei publice.