Un tribunal danez a găsit, luni, patru bărbați – trei suedezi și un tunisian – vinovați de „terorism”, pentru că au complotat asasinarea personalului unui ziar danez ce a publicat primul caricaturile controversate ale profetului Mahomed, în 2005, relatează AFP.
Cei trei cetățeni suedezi și tunisianul care trăia în Suedia au pledat nevinovați la capătul de acuzare de terorism, dar Tribunalul districtului Glostrup, la periferia Copenhagăi, i-a găsit pe toți „vinovați de terorism”, a anunțat președinta Tribunalului Katrine Eriksen citind verdictul, difuzat în direct pe două posturi publice de televiziune, DR și TV2.
În schimb, Sahbi Ben Mohamed Zalouti, Mounir Awad și Omar Abdalla Aboelazm, cetățeni suedezi de origine tunisiană, libaneză și marocană, și Mounir Ben Mohamed Dhahri, tunisian, nu au fost găsiți vinovați de posesie ilegală de arme, din cauza unui viciu de formă, a adăugat ea.
Parchetul a subliniat că, la momentul arestării, cei patru bărbați au avut intenția de a „ucide un număr mare de oameni” în sediul cotidianului Jyllands-Posten, la Copenhaga.
Un pistol-mitralieră cu amortizor, un pistol, 108 gloanțe și suma de 20.000 de dolari (16.084 de euro), dar și 200 de tije de plastic pentru încătușarea ostaticilor, aflate asupra acestor patru bărbați, au fost confiscate de către poliție.
Poliția daneză, în cooperare cu serviciile de informații suedeze, i-au plasat pe membrii grupului sub ascultare. Ea a procedat la arestarea lor după ce i-a auzit spunând că „merg să vadă” clădirea Jyllands-Posten.
Awad, Aboelazm și Dhahri au fost arestați la periferia Copenhagăi, în timp ce Zalouti a fost arestat în apropiere de Stockholm, în aceeași zi.
O ceremonie de înmânare a unor premii, prezentată de procurori ca ținta teroriștilor și la care asista prințul moștenitor al Danemarcei, urma să aibă loc la sediul ziarului chiar în ziua respectivă.
Însă Parchetul apreciază că teroriștii probabil nu știau despre prezența prințului moștenitor.
Verdictul urmează să fie publicat luni, în cursul zilei. Cei patru bărbați riscă până la 16 ani de închisoare, o pedeapsă istorică prin severitatea sa.
Jyllands-Posten a publicat în 2005 aproximativ 12 caricaturi reprezentându-l pe profetul Mahomed, care au declanșat un val de proteste violente în întreaga lume.
Cotidianul a făcut, deja, obiectul unei serii de tentative de atacuri și rămâne, în continuare, o țintă pentru extremiștii musulmani, au anunțat serviciile de informații daneze, PET, în ianuarie.