Patru militari israelieni au fost uciși în Fâșia Gaza /Blinken salută semnalele pozitive privind armistițiul, dar așteaptă răspunsul HAMAS

Publicat: 11/06/2024, 21:33

Patru militari israelieni au fost uciși, iar alții au fost răniți, marți, într-o explozie produsă în Fâșia Gaza, în timp ce secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat, în Israel, că, deși reacțiile Hamas generează ”optimism”, este așteptat un răspuns clar de acceptare a armistițiului propus de Statele Unite.

O clădire de trei etaje a explodat și s-a prăbușit în zona Shaboura, în orașul palestinian Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza. Patru militari israelieni au fost uciși în deflagrația provocată de dispozitive plasate de combatanți islamiști, iar alți șapte militari au fost răniți, patru fiind în stare gravă.

În total, până în prezent, 300 de militari israelieni au fost uciși în confruntările din Fâșia Gaza.

Statele Unite așteaptă răspunsul Hamas la propunerea de armistițiu

La finalul vizitei în Israel, secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat optimist în legătură cu reacțiile Hamas față de propunerea de armistițiu, dar a reiterat că este necesar un răspuns clar din partea organizației islamiste palestiniene.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care susține proiectul de armistițiu propus de președintele Joe Biden, iar grupul Hamas a salutat planul, precizând că rămân de stabilit detaliile.

”Eu apreciez că este un semnal optimist, la fel cum a oferit speranță și declarația transmisă de Hamas imediat după ce președintele SUA a făcut propunerea în urmă cu zece zile, deși nu a fost un răspuns afirmativ. Dacă Hamas nu oferă un răspuns afirmativ, responsabilitatea este a lor”, a declarat Antony Blinken.

Potrivit unor surse citate de postul israelian Channel 12, Guvernul israelian ar fi de acord cu suspendarea ostilităților și cu un ”armistițiu permanent”, în schimbul garanțiilor că, în mod etapizat, vor fi eliberați toți ostaticii din Fâșia Gaza. La nivel public, Guvernul israelian a transmis că informațiile potrivit cărora armata israeliană ar înceta operațiunile înainte de atingerea obiectivelor sunt ”minciuni”.

Recent, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.

”Propunerea are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.

Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 37.164 de morți și 84.832 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rusia avertizează că și-ar putea modifica doctrina NUCLEARĂ, din cauza amenințărilor Occidentului/ „Situația este tensionată” în Europa

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Schimbare radicală de vreme în România. Scăpăm de un mare chin
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×