Patru morți în estul Ucrainei, după ce un minibuz lovește o mină
Potrivit unui reporter AFP aflat la fața locului, o baltă de sânge și lucruri personale aparținând victimelor erau împrăștiate în apropierea unui punct de control de lângă Marinka – o localitate cu aproape 10.000 de locuitori în care, în iulie, au avut loc confruntări armate dure între rebeli proruși și trupe guvernamentale.
„Sunt multe mine antitanc în zonă și se pare că (vehiculul) a lovit una dintre aceste mine”, a declarat pentru AFP un martor în vârstă de 55 de ani, care s-a identificat drept Vladimir.
„A avut loc o explozie uriașă”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Zadubinii, a declarat pentru AFP că doi civili au murit la fața locului, un al treilea în ambulanță, în drum spre spital, iar cadavrul celei de a patra victime a fost descoperit ulterior pe marginea drumului.
Explozia a avut loc la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Donețk, bastionul rebelilor proruși, în timp ce vehiculul – la bordul căruia se aflau cinci persoane – ieșea dintr-o zonă aflată sub controlul separatiștilor și intra într-o zonă administrată de Kiev.
Potrivit unor oficiali, șoferul a ignorat semne care avertizau în legătură cu prezența unor mine în zonă, amplasate de-a lungul drumului, și a intrat pe un teren situat la câteva sute de metri de postul de control ucrainean.
Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență a anunțat că a îndepărtat, de la începutul lui decembrie, peste 44.000 de mine, în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, odinioară centrul industrial al fostei republici sovietice.
Însă părțile implicate în conflict și observatori străini depun eforturi să estimeze câte asemenea dispozitive neexplodate au rămas pe teren.
Peste 9.000 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 20.000 rănite, de la izbucnirea conflictului în aprilie, în urma unei revolte prooccidentale.
Kievul și aliații săi occidentali acuză Rusia de susținerea insurgenței proruse, într-o încercare de destabilizare a conducerii prooccidentale ucrainene și de a menține țara dependentă de Moscova.
Rusia neagă aceste acuzații și acuză la rândul ei Statele Unite că se află în spatele revoltei sângeroase de la Kiev care l-a îndepărtat de la putere pe fostul președinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014.
O serie de armistiții a condus la o încetare per ansamblu a confruntărilor armate, însă nu reușește să împiedice izbucnirea unor violențe sporadice pe linia frontului.