Patru polițiști greci, puși sub acuzare pentru violențe împotriva migranților
Un ofițer de Poliție și trei polițiști de frontieră au fost puși sub acuzare în Grecia pentru lovirea unor solicitanți de azil în apropierea taberei de refugiați Kara Tepe de pe insula Lesbos.
Cei patru bărbați sunt acuzați de abuz, tortură și încălcarea legilor privind combaterea rasismului, informează agenția de presă MEDIAFAX.
Polițiștii vor fi cercetați în libertate. Un clip postat vineri pe reţelele de socializare îi arată pe cei patru în timp ce băteau doi solicitanţi de azil care se întorceau dintr-un supermarket. Aceștia au continuat să îi lovească pe migranți chiar și după ce i-au încătușat.
Potrivit unor surse din Poliție, cei patru oameni ai legii au susținut că i-ar fi lovit pe migranți deoarece aceștia din urmă ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi început să atace mașinile din trafic.
Solicitanții de azil s-au întors în tabăra Kara Tepe, care găzduieşte aproximativ 7.300 de migranţi.
Forțele de ordine, acuzate în repetate rânduri de rele tratamente aplicate refugiaților
Aceasta nu este prima dată când forțele de ordine sunt acuzate de rele tratamente aplicate migranților.
Potrivit unor anchete de presă, nave ale Frontex au respins de cel puțin șase ori ambarcațiuni cu migranți în Marea Egee prin așa-numitele „operațiuni pushback” pentru a-i împiedica pe migranți să ajungă pe coastele europene.
Publicația germană Der Spiegel a anunțat pe 23 octombrie că a anchetat aceste incidente împreună cu publicațiile online Lighthouse (Olanda) și Bellingcat (Marea Britanie), precum și cu televiziunea germană ARD și cea japoneză Asahi.
Într-o înregistrare video publicată de aceste instituții media, o navă Frontex pare să blocheze o ambarcațiune cu migranți iar apoi trece în viteză pe lângă acaeasta pentru a provoca valuri. Ulterior, Paza de Coastă din Grecia obligă ambarcațiunea să revină în apele Turciei.
Frontex a negat acuzaţiile şi a asigurat că membrii misiunii sale protejează drepturile fundamentale ale migranţilor şi respectă dreptul de nereturnare. Şi guvernul grec a negat categoric acuzaţiile.