După ziua alegerilor 2020, o treime dintre americani trăiesc în state care au dezincriminat canabisul. Arizona, New Jersey, Montana și Dakota de Sud au votat marți pentru aprobarea vânzărilor de marijuana, adăugându-se la 11 state care au făcut acest lucru de când Colorado și Washington au rupt sigiliul în 2012. Peste 111 milioane de americani, sau 33,8% din populație, acum trăiește în state în care marijuana a fost aprobat pentru cumpărarea legală de către toți adulții.
Arizona, Montana, New Jersey şi Dakota de Sud au profitat marţi de referendumurile care însoţesc în mod tradiţional alegerile prezidenţiale americane pentru a-şi relaxa legislaţia privind drogurile.
Alegătorii din Arizona, Montana, New Jersey și Dakota de Sud au adoptat măsuri de vot de stat pentru a legaliza consumul recreativ de canabis, victorii majore în mișcarea de a anula daunele criminalizării canabisului.
Potrivit rezultatelor preliminare, 62% dintre locuitori din New Jersey au votat în favoarea legalizării canabislui, iar în Arizona au votat favorabil 59.83%, potrivit Vox.com. În Montana, 56.84% dintre participanții la vot au votat „DA” la referendum, iar în Dakota de Sud au votat favorabil 53.41% dintre votanți.
O presiune la nivel național pentru relaxarea legilor privind drogurile a obținut marți victorii semnificative, în timp ce patru state au votat legalizarea marijuanei, iar Oregon a devenit primul stat care a dezincriminat deținerea unor cantități mici de droguri ”dure”.
Statele se alătură districtului Columbia și altor 11 state care au legalizat deja consumul de canabis de către adulți, care rămâne ilegal la nivel federal în SUA. Câștigul pune New Jersey pe calea de a avea cea mai mare piață de plante de pe coasta de est și una dintre cele mai mari din SUA. De asemenea, crește presiunea asupra statelor vecine, în special a New Yorkului, pentru a urma exemplul. New Jersey trebuie mai întâi să stabilească reguli înainte de deschiderea afacerilor cu marijuana, deci nu este clar când va începe noua industrie.
Și în Oregon, alegătorii au făcut istorie prin adoptarea primei legi de stat din SUA pentru dezincriminarea deținerii de droguri ”dure”, inclusiv heroina, cocaina. Măsura susținută de grupurile de reformă a justiției penale are ca scop evitarea ca oamenii să ajungă la închisori.
Cantităţile de droguri acceptate aflate în posesia unui individ depind de fiecare substanţă: un gram sau mai puţin pentru heroină, două grame pentru cocaină etc.
Fabricarea şi vânzarea de droguri ilegale vor rămâne infracţiuni după adoptarea acestei măsuri, care a avut sprijinul mai multor asociaţii de medici şi asistenţi medicali din acest stat.
Inițiativa împotriva drogurilor din Oregon va permite persoanelor arestate cu cantități mici de droguri ”dure” să evite să meargă la proces și posibilă închisoare, plătind o amendă de 100 USD și participând la un program de recuperare a dependenței. Centrele de tratament vor fi finanțate din venituri din marijuana legalizată, care a fost aprobată în Oregon în urmă cu câțiva ani.
„Victoria de astăzi este o declarație importantă conform căreia a sosit momentul să încetăm incriminarea oamenilor pentru consumul de droguri”, a declarat Kassandra Frederique, directorul executiv al Alianței pentru politica de droguri, care a susținut măsura.
Alegătorii din Oregon au aprobat, de asemenea, o măsură care îl face primul stat care legalizează utilizarea terapeutică a ciupercilor psihedelice.
Asociaţia Medicală din Oregon s-a opus măsurii care validează utilizarea psilocibinei şi a „ciupercilor magice” pentru toţi indivizii cu vârsta sub 21 de ani, în centrele autorizate şi sub supravegherea profesioniştilor. Fabricarea şi consumul de psilocibină sunt în prezent complet ilegale în Oregon şi la nivel federal.
Autorităţile sanitare din fiecare stat urmează să instituie reglementările şi criteriile pentru înfiinţarea centrelor de consum de ciuperci halucinogene, care nu îşi vor deschide porţile până în ianuarie 2023.
Fostul vicepreședinte Joe Biden și colegul său de democrat democrat, Sen Kamala Harris, și-au exprimat sprijinul pentru dezincriminarea marijuanei la nivel federal. Președintele în exercițiu, Donald Trump, și-a exprimat anterior sprijinul pentru dezincriminarea marijuanei, dar nu a susținut în mod deschis impulsurile democratice din Congres pentru inițiative pro-marijuana, cum ar fi SAFE Banking Act.
Cele mai mari companii americane de canabis – cunoscute sub numele de operatori multi-state sau MSO – întrețin întreprinderi de marijuana în mai multe state, în ciuda interdicției federale a drogurilor. Nu li se permite să se listeze la principalele burse din SUA, deoarece afacerea este ilegală la nivel federal.
Legalizarea marijuanei în Canada la sfârșitul anului 2018, precum și în state mari precum California, a dus la o creștere a investițiilor în companiile de marijuana, dar companiile și acțiunile lor s-au luptat foarte mult pe fondul schimbării reglementărilor, ratelor ridicate de impozitare și vânzărilor continue pe piața neagră.