Patru țări europene s-au angajat să dezvolte un program comun de RACHETE. România așteaptă donații PATRIOTice de la americani
Franţa, Germania, Italia şi Polonia au semnat joi, în cadrul summitului NATO organizat la Washington, documentul care stă la baza dezvoltării în comun a unui sistem de rachete balistice cu rază de acțiune mai mare de 500 de kilometri. La același summit, președintele României, Klaus Iohannis a preferat o altă abordare pentru rezolvarea problemelor de securitate: am donat un sistem PATRIOT, vrem altul identic înapoi. Nu contează culoarea.
Noua inițiativă europeană va acoperi lacunele existente din industria de apărare a Uniunii Europene și în aceeași măsură va garanta securitatea membrilor NATO de pe „bătrânul continent”, transmite Reuters. Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu s-a arătat entuziasmat de noul pact militar semnat în compania omologilor din Germania, Polonia și Italia.
„Vom avea o primă schiţă a noului sistem balistic cel târziu până la sfârşitul anului. Ne bucurăm că am făcut acest pas, menit să servească drept element de descurajare. Așteptăm și alte state să adere la acest nou proiect”, a declarat Lecornu.
Anunţul survine la o zi după ce Washingtonul şi Berlinul au transmis că vor desfășura din 2026 pe teritoriul Germaniei rachete americane cu rază lungă de acţiune, lucru ce a stârnit furia Moscovei.
Noul proiect european are drum liber în calea dezvoltării, după ce Statele Unite s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzicea producția rachetelor care depășesc 500 km rază de acţiune. Acest pact este un semnal că aliaţii europeni din cadrul NATO sunt dispuși să reintroducă o categorie interzisă de arme.
Președintele României se mulțumește să ceară, nu să acționeze
Președintele României, Klaus Iohannis, prezent la summitul NATO de la Washington, și-a expus viziunea de securitate, având în vedere că țara pe care o conduce este apărătorul frontierei estice a UE și alianței nord-atlantice.
„România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel, vă amintiți anii ’90, primii ani din 2000, s-a transformat într-un stat care are forța, energia și capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune. Este mare lucru.
Pretenția noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen PATRIOT, să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază și în aceste zile cu partenerul american, cu NATO, și deja s-au obținut primele progrese”, declara președintele român.
Ceea ce nu vede Klaus Iohannis este fix dimensiunea expunerii sale. Acum 20 de ani ne rugam de aliați să ne ajute și acum procedăm la fel. Diferența este că acum am avut ceva de oferit și vrem același lucru înapoi la schimb, pentru că, statul român a plătit bani grei aliaților americani ca armata noastră să aibă în dotare un sistem PATRIOT.