Pavel Durov, fondatorul miliardar al Telegram, se oferă să plătească pentru procesul de fertilizare in vitro (FIV) al femeilor eligibile din punct de vedere medical care sunt interesate să aibă un copil folosind sperma sa la o clinică de fertilitate din Moscova, fiind cel mai recent miliardar care vorbește deschis despre dorința sa de a se reproduce pe scară largă, relatează Forbes. El se declară deja tatăl biologic a peste 100 de copii.
Originar din Sankt Petersburg, Durov a devenit celebru în Rusia la vârsta de 20 de ani, după ce a fondat reţeaua socială VKontakte (VK), care a răspuns nevoilor utilizatorilor de limbă rusă, depășind Facebook-ul pe întreg teritoriul fostei URSS.
„Zuckerberg de Rusia”
Reamintim că, cu câteva luni înainte să împlinească 40 de ani – cel supranumit cândva cândva un „Zuckerberg rus”, după fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg – se află acum în arest în Franţa, după ce a fost reţinut în august pe un aeroport din Paris unde venise din Azerbaidjan, deşi ştia că este vizat de un mandat de căutare în Franţa, potrivit informațiilor The Guardian.
În momentul de față se află sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi Franța.
Plecat în în Azerbaidjan cu ani de zile în urmă – în Rusia, acesta căzuse în dizgraţie – Durov ar fi încercat să obţină o întâlnire cu Vladimir Putin, dar acesta l-ar fi refuzat, potrivit informațiilor apărute pe canalele ruse de Telegram, cunoscute ca având legături cu Kremlinul.
Clinica Altra Vita IVF, monopol pe sperma lui Durov
Pavel Durov, cu o valoare estimată la 15,5 miliarde de dolari începând de marți, se oferă să acopere costul tratamentului FIV pentru femeile interesate, sănătoase, cu vârsta sub 38 de ani, care vor utiliza sperma sa pentru a avea un copil la clinica Altra Vita IVF, care susține că are dreptul exclusiv de a stoca și utiliza biomaterialul său.
Clinica descrie oferta drept „o contribuție foarte generoasă la societate” din partea „unuia dintre cei mai faimoși și mai de succes antreprenori ai timpurilor noastre”.
În iulie, Durov a declarat că a avut mai mult de 100 de copii biologici în 12 țări prin intermediul donațiilor de la banca de spermă pe care le-a făcut în ultimii 15 ani și și-a anunțat planul de a „deschide sursa ADN-ului meu astfel încât copiii mei biologici să se poată găsi mai ușor”.
El a declarat că i s-a spus odată de către cineva de la o clinică de fertilizare in vitro că este „datoria sa civică” să doneze spermă pentru a ajuta cuplurile care încearcă să conceapă, și a spus că acum dorește să „destigmatizeze” noțiunea de donare de spermă și să încurajeze mai mulți bărbați sănătoși să facă acest lucru.
Ferme de viitori miliardari
Conform Forbes, Durov nu este singurul donator de spermă de profil înalt care a fost deschis cu privire la dorința sa de a se reproduce pe scară largă. Anul trecut, instanțele au fost nevoite să ordone investitorului olandez în criptografie și YouTuberului Jonathan Meijer să nu mai doneze spermă după ce a fost suspectat că a fost tatăl a peste 550 de copii. Kyle Gordy, care a fost prezentat în documentarul „The Man with 1000 Kids”, a declarat pentru Netflix că el crede că are aproximativ 70 de copii prin donare de spermă.
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, are 10 copii cu trei femei diferite, dintre care cel puțin cinci au fost concepuți prin FIV. El a declarat că este de părere că fertilizarea in vitro este o modalitate mai eficientă de a avea copii și a numit prăbușirea ratei natalității „cel mai mare pericol cu care se confruntă civilizația, de departe”.
Citiți și: MISTERIOSUL mogul Pavel Durov, cândva un „Zuckerberg rus.” Solitar, cu o avere de miliarde de dolari și tatăl biologic a 100 de copii