Astfel, această nouă structură europeană, numită European Public Prosecutor’s Office – EPPO, va permite schimbul rapid de informații pe care autoritățile să le folosească în investigații coordonate, va facilita înghețarea și confiscarea rapidă a bunurilor, dar și arestarea transfrontalieră a suspecților. Parchetul va lucra împreună cu Eurojust și cu biroul de investigații anti-fraudă OLAF.
„Datorită Parchetului European, care va unifica munca procurorilor naționali într-un singur organism european, dezavantajele investigațiilor naționale necoordonate privind utilizarea greșită a fondurilor UE vor fi eliminate. Sperăm că atribuțiile Parchetului European vor include în viitor și infracțiunile transfrontaliere, cum ar fi terorismul și traficul de ființe umane”, a declarat raportorul Barbara Matera.
Înființarea Parchetului a fost aprobată cu 456 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” și 60 de abțineri, iar începând cu anul 2020 acesta ar putea începe, efectiv, să funcționeze.
Biroul central al EPPO va fi în Luxemburg, având un procuror șef și procurori din toate statele participante, care vor superviza zi de zi investigațiile efectuate de procurorii delegați în toate statele membre participante. Sub jurisdicția EPPO s-ar putea afla în viitor și alt fel de infracțiuni, precum terorismul.