Prima pagină » Știri externe » PE a respins cererea lui Vadim Tudor de apărare a imunității sale. Liderul PRM a fost trimis în judecată pentru ultraj și nerespectarea unei hotărâri judecătorești

PE a respins cererea lui Vadim Tudor de apărare a imunității sale. Liderul PRM a fost trimis în judecată pentru ultraj și nerespectarea unei hotărâri judecătorești

PE a respins cererea lui Vadim Tudor de apărare a imunității sale. Liderul PRM a fost trimis în judecată pentru ultraj și nerespectarea unei hotărâri judecătorești
Parlamentul European a respins, joi, cererea eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor de apărare a imunității sale, făcută de liderul PRM în contextul procesului în care este judecat în cazul evacuării sediului partidului, în ianuarie 2011.

Parlamentul European a respins, joi, cererea eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor de apărare a imunității sale, făcută de liderul PRM în contextul procesului în care este judecat în cazul evacuării sediului partidului, în ianuarie 2011.

Conform europarlamentarului PDL Cristian Preda, plenul PE a luat această decizie cu o largă majoritate, votul fiind prin ridicarea mâinii.

„Parlamentul European nu a acceptat cererea lui C.V. Tudor de a bloca procesul folosindu-se de imunitatea de eurodeputat”, a precizat Preda.

El a menționat că a votat pentru respingerea cererii lui Vadim Tudor și că liderul PRM nici măcar nu a fost prezent la ședința Parlamentului European.

„Deși absent la majoritatea lucrărilor, Vadim Tudor a încercat să profite de pe urma statutului de membru al PE. La Bruxelles nu-i merge, nu păcălește pe nimeni”, a mai spus Cristian Preda.

De altfel, C.V. Tudor nu s-a prezentat nici la comisia juridică a PE, care a analizat cererea sa.

Raportul a fost întocmit de către europarlamentarul ALDE Cecilia Wikström.

În raport se arată că Vadim Tudor a solicitat să-i fie apărată imunitatea parlamentară în legătură cu procesul intentat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Conform raportului, întrucât faptele incriminate în această cauză nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului său, iar în cauză nu s-a dispus reținerea, arestarea sau percheziționarea, nu s-a considerat că ar fi necesar să se solicite ridicarea imunității lui Corneliu Vadim Tudor.

În document se mai arată că evacuarea sediului PRM și circumstanțele în care a avut loc aceasta constituie elemente de drept civil și penal care nu au o legătură directă și vădită cu exercitarea sarcinilor care îi incumbă lui C.V. Tudor în calitatea sa de membru al Parlamentului European.

Raportul recomanda ca PE să decidă să nu apere imunitatea și privilegiile eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor, iar votul dat joi în plen a fost în acest sens.

Decizia urmează să fie comunicată liderului PRM și autorităților române.

Dosarul în care Corneliu Vadim Tudor este acuzat pentru ultraj și nerespectarea unor sentințe este judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 6 aprilie, procurorii Parchetului instanței supreme l-au trimis în judecată pe liderul PRM Corneliu Vadim Tudor pentru ultraj și nerespectarea unei hotărâri judecătorești privind evacuarea din luna ianuarie 2011 a sediului Partidului România Mare din strada Emile Zola.

În contextul punerii în executare silită, la data de 4 ianuarie 2011, a unui titlu executoriu privind un imobil situat în Sectorul 1, Corneliu Vadim Tudor s-a împotrivit executării prin amenințare și exercitarea actelor de violență fizică împotriva unui executor judecătoresc și smulgerea din mâna acestuia a documentelor legale de executare, pe care le-a aruncat.

Polițiștii prezenți la evacuarea sediului au scris, în cele 14 rapoarte întocmite, că „numitul Corneliu Vadim Tudor” a amenințat „în mod direct” executorul judecătoresc, precum și pe unii dintre polițiști.

Mai mult, potrivit Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor „a exercitat asupra acestora acte de violență, a întrebuințat în mod nemijlocit cuvinte insultătoare la adresa persoanelor sus-menționate, împotrivindu-se în acest fel la executarea unei hotărâri judecătorești”.

Citește și