Pe pereții unei gări din Coreea de Nord cineva a scris „Kim Jong-Un este un nenorocit”. Ordinul imediat dat de liderul de la Phenian

Publicat: 26 03. 2018, 15:42

„Paranoicul” lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ordonat ca peste 20.000 de cetățeni să furnizeze probe ale scrisului lor de mână, în speranța că-l va identifica pe autorul graffiti-ului dintr-o stație de tren, scrie mirror.co.uk.

Clădirile din capitala Phenian au fost „decorate” cu mesaje anti-Kim Jong-Un. Aceiași „golani” au împânzit orașul cu fluturași, în care îl critică pe liderul suprem, denumindu-l „fiu de cățea”.

Echipa de securitate a lui Kim Jong-Un a investigat până acum scrisul a 20.000 de cetățeni. Toți cei vizați au fost obligați să furnizeze probe olografe, urmând a fi analizate de „experții în graffiti”.

Un fluturaș critic a fost lipit de peretele unei stații de tren din orașul Posong, din ținutul Samsu, provincia Yanggang.

Fluturașul scris cu cerneală a fost înfipt sub portretul liderului nord-coreean în ziua Anului Nou: „Kim Jong-Un este un nenorocit”.

La trei zile după descoperirea fluturașului, a avut loc o ceremonie în cinstea lui Kim Jong-Un. Surse din Coreea de Nord au precizat că adunarea de 1.000 de oameni a fost umbrită de incidentul „neplăcut”.

„Vestea incidentului s-a răspândit ca un incendiu de pădure, în cadrul adunării, care a avut menirea de a demonstra loialitatea cetățenilor față de regim. Idolatrizarea lui Kim Jong-Un a fost compromisă de zvonurile îngrozitoare privind cuvintele din acel graffiti”.

Un locuitor din Phenian a declarat pentru Daily North Korea: „Atmosfera este tensionată, Kim Jong-Un se va ocupa personal de această situație”.

Un fost oficial de nivel înalt din Coreea de Nord, care locuiește în prezent în Coreea de Sud, a declarat sub protecția anonimatului că incidente similare au avut loc în anumite fabrici sau universități, dar ultimul este cel mai semnificativ, deoarece implică un mesaj clar anti-Kim.

„Cineva a considerat că merită riscul să exprime o nemulțumire publică, pe clădirea guvernamentală”, a declarat bărbatul.

Investigația lui Kim Jong-Un rezonează cu o operațiune similară din iunie 2011, când autoritățile de la Phenian au închis practic orașul, timp de trei zile, după ce au descoperit un mesaj în care liderul suprem era catalogat drept „un dictator care lasă poporul să moară de foame”.