PEISAJ TOXIC. Pericolele care se ascund în apele turcoaz ale acestui lac

Publicat: 13 08. 2012, 17:42
Actualizat: 23 08. 2013, 04:08

I se spune „Laguna Albastră”, însă pe cât este de atrăgătoare priveliștea oferită de acest lac carstic din Marea Britanie, pe atât este de toxică apa sa, care are un pH de 11,3, apropiat de cel al amoniacului – 11,5 sau al înălbitorilor – 12,5.

În plus, Daily Mail scrie că apele lacului s-au transformat într-o groapă de gunoi pentru localnicii din Buxton, Derbyshire, care aruncă acolo tot felul de lucruri. Astfel că găsești acolo bucăți de mașini, cadavre de animale sau excremente.

Sursa foto: talkphotography.co.uk

Sursa foto: noticias24.com

Împrejurimile sunt împânzite cu panouri de avertizare privind nivelul ridicat de poluare, dată de toxicitatea naturală a acumulării de apă într-o cavitate calcaroasă și „completată” de deșeurile menajere aruncate acolo.

Bolile de stomac sau de piele, infecții precum candidoza cu care s-ar putea alege din apă nu îi sperie pe localnicii care se scaldă frecvent în lac, uneori chiar împreună cu copiii de câțiva ani, ignorând atenționările autorităților.

Sursa foto: noticias24.com

Sursa foto: noticias24.com

Este și cazul Jaydei Thompson, o fată de 14 ani și al lui Remece Sabe, de 13 ani, care se bălăcesc de zor în „atracția” de la Harpur Hill, unde au fost aduse de un membru al familiei. Acesta le-a spus că nu are nimic dacă intră în apă, cu condiția să nu se aventureze în locuri în care aceasta le trece de gât.

De ca și cum adâncimea apei ar fi singurul pericol îi paște  pe vizitatori, locul a ajuns să fie frecventat de mame care își scaldă bebelușii printre gunoaie sau grupuri de tineri care își fac petrecerea de absolvire acolo.

Sursa foto: noticias24.com

Sursa foto: noticias24.com

„Le-am spus copiilor să nu înghită apă din lac și să nu meargă unde apa le trece de gât. E atât de frumos și albastru totul, acum că a ieșit soarele”, povestește de pe mal ruda celor două adolescente de 13, respectiv 14 ani.
 
Femeia are 36 de ani și i-a adus la scăldat și pe cei doi băieți ai ei, de cinci, respectiv șase ani, care se joacă în lac cu sticle de plastic și ambalaje de carton, împreună cu Remece Sabe și Jayda Thompson.
 
î

Sursa foto: noticias24.com

 

Sursa foto: noticias24.com

 

Sursa foto: noticias24.com

Reprezentanții consiliului local susțin că deși în ultimul deceniu au observat mereu oameni care făceau baie în Harpur Hill, în ultimii câțiva ani aceștia s-au înmulțit.

Autoritățile cred că de vină pentru asta sunt oamenii care pun poze de acolo pe internet, ceea ce atrage vizite a numeroși turiști, care vin de la zeci sau sute de kilometri depărtare ca să vadă „laguna toxică”.

 

Sursa foto: talkphotography.co.uk

Luna trecută, autoritățile din Derbyshire au făcut o petiție și strâng semnături pentru demararea unei acțiuni care să interzică accesul oamenilor. În plus, locul este proprietate privată, iar autoritățile nu pot face prea multe în acest sens. Între timp, aceștia se gândesc la o metodă de asanare a lacului.

Culoarea impresionantă a apei este dată de rocile calcaroase din care este format relieful din zonă, din care provin cristalele de calcit, un mineral din clasa carbonaților, făcând ca lacul să pară turcoaz.

 

Sursa foto: talkphotography.co.uk

Alcalinitatea apei este dată reacția cu oxidul de calciu (varul nestins), astfel că pH-ul ei ajunge la o valoare aproape caustică, comparativ cu cel al apei pure, care are pH 7.