Prima pagină » Știri externe » „Peklo”, noua DRONĂ-RACHETĂ produsă de Ucraina, cu o rază de acțiune de 700 km

„Peklo”, noua DRONĂ-RACHETĂ produsă de Ucraina, cu o rază de acțiune de 700 km

Ucraina a prezentat o nouă „dronă-rachetă”, de producție locală, despre care a afirmat că poate zbura 700 km. 

Denumit „Peklo” – care înseamnă „iad” în ucraineană – noul model este a doua astfel de „rachetă-dronă” prezentată de Kiev, în contextul în care Ucraina încearcă să își sporească capacitatea de a lovi adânc în interiorul teritoriului Rusiei.

Noul model poate atinge viteze de 700 km/h, le-a declarat reporterilor un reprezentant al producătorului ucrainean de armament Ukroboronprom, în cadrul unei ceremonii în care dronele au fost predate oficial forțelor armate, conform Reuters.

Nu au fost furnizate alte detalii și nu a fost prezentată nicio dovadă privind raza de acțiune sau viteza dronei.

Raza de acțiune a dronei Peklo, de două ori mai mare decât cea a rachetelor ATACMS

Raza de acțiune de 700 de km ar fi mai mult decât dublul celei mai lungi raze de acțiune a rachetelor furnizate de aliații occidentali. Rachetele ATACMS furnizate de SUA au o rază de acțiune declarată de puțin peste 300 km.

Ucraina a publicat puține detalii despre industria sa de armament, invocând preocupări legate de furnizarea de informații care ar fi utile Moscovei.

În noiembrie, ministrul ucrainean al Armamentului a declarat că „racheta-dronă” ar putea fi privită ca ceva asemănător unei rachete de croazieră, care zboară la joasă înălțime pe o traiectorie ghidată către țintă, de obicei sub viteza sunetului.

Rusia a folosit mii de rachete cu rază lungă de acțiune și drone pentru a lovi ținte militare și de infrastructură pe întreg teritoriul Ucrainei.

Ucraina a încercat să compenseze deficitul de rachete cu rază lungă de acțiune prin lansarea de drone încărcate cu explozibil asupra unor ținte aflate până la 1.000 de km în interiorul teritoriului Rusiei.

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenskiy a declarat că Ucraina dezvoltă patru modele diferite de rachete.

Cu toate acestea, în ciuda lansărilor reușite care au avut deja loc, programul de rachete a fost afectat de probleme legate de lanțul global de aprovizionare, a declarat anterior ministrul ucrainean al Armamentului.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele