Pelerinaj în condiții infernale la MECCA. Sute de credincioși UCIȘI de caniculă. Numărul dispăruților, necunoscut. Morga din oraș, arhiplină

Publicat: 19/06/2024, 14:56
Actualizat: 19/06/2024, 16:39

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman (Hajj) de la Mecca, care s-a desfășurat și în acest an pe temperaturi insuportabile, care au depășit 50 de grade Celsius. Datele raportate până acum de mai multe țări musulmane arată că bilanțul se ridică la 577 de decese. Oficialii spun că la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, au fost înregistrate 550 de cadavre. Numărul pelerinilor dispăruți pe parcurs este încă necunoscut. Mii de participanți neînregistrați, adică neplătitori, nu au putut beneficia de asistență medicală.

Ambasadorii țărilor arabe pentru Hajj au mai spus că au murit și cel puțin 60 de iordanieni, bilanțul fiind mai mare decât cel anunțat marți la Aman, de 41. Marți, Ministerul de Externe din Egipt a transmis că se colaborează cu autoritățile saudite la operațiunile de căutare a egiptenilor care au dispărut în timpul pelerinajului.

În comunicat, însă, nu s-a precizat numărul de decese din rândul cetățenilor egipteni.

Foto: Profimedia

Pelerinaj în condiții de neimaginat

Autoritățile saudite au transmis că au tratat peste 2.000 de pelerini care suferă de stres termic, dar nu au mai actualizat această cifră de duminică și nu au mai anunțat o cifră a deceselor.

Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au fost declarați morți de diverse țări, majoritatea fiind indonezieni.

Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și toți musulmanii care au mijloacele materiale necesare vor să-l bifeze cel puțin o dată în viață. Însă pelerinajul este tot mai afectat de schimbarea climei, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută, care spune că temperaturile din zona în care se desfășoară ritualurile cresc cu 0,4 Celsius în fiecare deceniu.

Traseul presărat cu muribunzi

Luni, temperatura a atins 51,8 grade Celsius la Mecca, a anunţat Centrul Naţional de Meteorologie din Arabia Saudită. Jurnaliștii aflați la Mina, lângă Mecca, au văzut pelerini turnându-și sticle de apă în cap, în timp ce voluntarii împărțeau băuturi reci și înghețată pentru a-i ajuta să se răcorească. Oficialii saudiți îi sfătuiseră pe pelerini să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare la orele de vârf.

Însă multe dintre ritualurile de Hajj implică statul în aer liber ore lungi, în mijlocul zilei. Mulți pelerini au povestit că au văzut trupuri inerte pe marginea drumului și că serviciile de ambulanță păreau copleșite de situație.

Pelerini blatiști

Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au participat la Hajj anul acesta, 1,6 milioane venind din străinătate, potrivit datelor autorităților saudite. În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să urmeze pelerinajul fără a-și procura vizele oficiale scumpe, însă acesta este un demers foarte periculos, întrucât acești pelerini „frauduloși” nu pot accesa facilitățile cu aer condiționat oferite de autoritățile saudite de-a lungul rutei de pelerinaj.

Unul dintre ambasadori a spus marți că numărul morților din rândul egiptenilor este atât de mare întrucât foarte mulți dintre ei sunt neînregistrați.

Foto: Profimedia

Ce reprezintă Hajj pentru musulmani

Hajj este una dintre cele mai mari adunări religioase din lume şi cel mai mare eveniment anual din Arabia Saudită. Acesta are loc la două luni şi 10 zile după ce se termină Ramadanul, în timpul lunii islamice Dhul-Hijjah.

Întrucât calendarul islamic este lunar şi este mai scurt decât calendarul gregorian, data Hajj în calendarul gregorian diferă uşor în fiecare an. În acest an, Arabia Saudită se confrunte cu un val de căldură extremă în timpul pelerinajului de cinci zile.

Oficialii Hajj le-a cerut pelerinilor să poarte umbrele şi să rămână hidrataţi în aceste condiţii dificile, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Muhammad Al-Abdulaali, potrivit agenţiei de ştiri de stat SPA. Armata saudită a desfăşurat peste 1.600 de angajaţi cu unităţi medicale speciale în contextul căldurii şi 30 de echipe de răspuns rapid. Alţi 5.000 de voluntari din sănătate şi prim-ajutor participă.

Hajj este și o sursă de venit pentru Regatul Saudit

Islamul îi cere fiecărui musulman care este capabil fizic şi financiar să facă această călătorie spre oraşul sfânt Mecca cel puţin odată în viaţă. Pelerinajul include numeroase ritualuri detaliate, inclusiv purtarea unui echipament special care simbolizează egalitatea între oameni şi unitatea în faţa lui Dumnezeu, o procesiune circulară, în sens invers acelor de ceasornic, în jurul Kaaba, şi lapidarea simbolică a răului.

Oamenii care au parcurs pelerinajul îşi pot adăuga la numele lor sintagma ”al Hajj” sau (pelerin) Hajji.

În ultimii zece ani, Arabia Saudită a investit miliarde de dolari pentru a îmbunătăţi transportul, tehnologia şi găzduirea pentru pelerinii care parcurg hajj – o sursă cheie de venit pentru cel mai mare producător de petrol din lume.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×