Pentagon: Racheta trasă în Mediterana „nu are nimic a face” cu Siria
Racheta trasă în Mediterana în cadrul unui exercițiu israeliano-american era un „test” care „nu are nimic a face” cu o eventuală acțiune militară în Siria, a declarat George Little, un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP.
„Acest test nu are nimic a face cu examinarea de către Statele Unite a unei acțiuni militare menite să răspundă atacului chimic comis în Siria”, a declarat el, citat într-un comunicat.
Marți „dimineața, Departamentul american al Apărării a furnizat o asistență tehnică și o susținere Agenției israeliene antirachetă pentru un zbor de testare a unei rachete-țintă Sparrow în spațiul aerian al Mediteranei”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Acest test a fost, potrivit lui Little, planificat „de mult timp”, cu scopul de a evalua capacitatea sistemului israelian Arrow de a detecta, urmări și schimba informații cu privire la o „amenințare simulată împotriva Israelului”, a adăugat el.
Ministerul rus al Apărării, care a trimis mai multe nave în Mediterana, în ultimele zile, cu scopul de a supraveghea pregătirile operațiunii militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, a anunțat marți dimineața că a detectat lansarea a două rachete balistice trase „dinspre partea centrală a Mediteranei către coasta de est”.
Ministerul israelian al Apărării a recunoscut, ulterior, că tras în coordonare cu armata americană o rachetă de tip Anchor, denumirea israeliană pentru Sparrow.
„Este vorba despre primul tir de testare a acestei versiuni de rachetă, care a fost efectuat (…) în spațiul aerian al Mediteranei. Toate elementele sistemului au funcționat conform configurației operaționale”, a precizat ministerul într-un comunicat.
Acest test este efectuat în contextul în care Israelul a anunțat săptămâna trecută mobilizarea sistemului de interceptare antirachetă la Tel Aviv, cu scopul de a se apăra în cazul unei eventuale extinderi a conflictului sau unor represalii, în eventualitatea unei intervenții militare în Siria.
Mijloacele israeliene includ de la sistemul de apărare Iron Dome împotriva obuzelor și rachetelor cu rază scurtă de acțiune și până programul Arrow III împotriva rachetelor balistice.
Președintele american Barack Obama și-a anunțat intenția de a angaja o operațiune militară limitată împotriva regimului sirian, în urma unui atac chimic la scară mare comis pe 21 august. El a precizat, totuși, că va cere autorizarea Congresului înainte să ordone atacuri.
Cinci distrugătoare americane, echipate cu rachete de croazieră de tip Tomahawk, dar și cu rachete de tip antirachetă, brăzdează în prezent partea de est a Mediteranei.