Pentagonul este în căutarea unor componente electronice care să se autodistrugă, pentru a nu cădea în mâinile inamicilor

Pentagonul este în căutarea unor componente electronice care să se autodistrugă, pentru a nu cădea în mâinile inamicilor
Publicat: 09/02/2014, 14:35
Actualizat: 01/02/2019, 00:50

Pentagonul s-a lansat în căutarea unor componente electronice efemere, capabile să se autodistrugă pentru a nu cădea în mâinile inamicilor, după modelul serialului „Misiune imposibilă”, relatează AFP.

Darpa, Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată de apărare, a acordat în ultimele luni peste 17 milioane de dolari sub formă de contracte unor companii care să pună la punct componente electronice distructibile la distanță sau care să se poată descompune în mediul înconjurător.

Nu este vorba doar despre distrugerea bandei magnetice care conține ordinele misiunii prin degajarea unui fum alb, așa cum se întâmpla în serialul de televiziune din anii 1960, reluat apoi pe marile ecrane, obiectivul este acela de a păstra secrete datele conținute de aceste componente.

În timpul operațiunii militare, aparatele sau componentele electronice au fost „de multe ori pierdute pe câmpul de luptă și pot fi confiscate de inamic, reprogramate sau studiate pentru a compromite avantajul tehnologic al Departamentului Apărării”, a explicat Darpa atunci când a lansat proiectul, la începutul lui 2013.

Cutia de idei a Pentagonului, această agenție este la originea a numeroase invenții, între care Internetul și GPS-ul, care au revoluționat lumea.

„Darpa caută un mijloc pentru ca (dispozitivele) electronice să nu dureze mai mult decât este necesar. Descopunerea acestor componente ar putea fi declanșată de un semnal trimis printr-o comandă sau condiții de mediu, precum temperatura”, explică responsabilul de acest program, Alicia Jackson, citată într-un comunicat.

Potențialele aplicații sunt „revoluționare”, potrivit Agenției. Ele ar putea merge de la diferiți senzori capabili să strângă și să transmită date într-o perioadă de timp determinată, la instrumente de diagnostic medical inserate în corp și biodegradabile.

Darpa a lucrat deja în 2012 la un cip de silicon și magneziu încapsulat în mătase și implantat în corp pentru a acționa ca un bactericid împotriva infecțiilor.

„Abordările actuale pentru a obține electronice degradabile se bazează în mare parte pe polimeri sau materiale biologice dar slabele lor proprietăți electronice (…) restrâng puternic câmpul lor de aplicabilitate”, pledează Darpa în lansarea licitației pentru noi componente electronice efemere.

Aceste componente ar putea, de asemenea, să fie încorporate în armament pentru a furniza un scurt circuit în cazul folosirii nedorite a armei.

Glonțul este acum în mâinile echipelor de cercetare private. La 31 ianuarie, Darpa a alocat un buget de 3,5 milioane de dolari grupului informatic american IBM pentru a pune la punct o componentă pe bază de sticlă, dotată cu un microdetonator sau un strat de metal reactiv care să fie activat prin semnal radio pentru a o sparge.

În aceeași zi, Centrul de cercetare din Palo Alto (California), o filială a Xerox, a obținut 2,4 milioane de dolari pentru un proiect similar de detonare electronică denumit Dust (praf).

În zilele și săptămânile anterioare, gigantul anglo-american din domeniul apărării BAE Systems a primit 4,5 milioane de dolari, în timp ce concernul american Honeywell a obținut 2,5 milioane pentru proiecte similare.

Compania SRI International a obținut la rândul său un contract de 4,7 milioane de dolari pentru proiectul său Spectre, vizând punerea la punct a unei baterii autodistructibile.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...