Pentagonul nu va mai cumpăra elicoptere ruse pentru armata afgană

Publicat: 15 11. 2013, 10:10
Actualizat: 15 11. 2013, 14:55

Statele Unite au decis să nu cumpere elicoptere Mi-17 suplimentare pentru armata afgană de la compania rusă Rosoboronexport, a afirmat joi o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, transmite AFP.

Această decizie este o urmare intensei campanii a senatorilor americani și a organizațiilor de apărare a Drepturilor Omului care denunță furnizarea armelor de către principala companie de armament rus regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

„Nu avem la ora actuală intenția de a cumpăra alte Mi-17 de la Rosoboronexport în afară de cele” deja comandate, a afirmat pentru AFP Maureen Schumann, purtătoare de cuvânt a departamentului american al Apărării.

Pentagonul va onora contractul deja semnat, reprezentând comanda din iunie pentru 30 de aparate, pentru suma de 572 de milioane de dolari.

Însă a „reevaluat necesitățile în consultări cu Congresul” și a abandonat astfel proiectul de achiziție a 15 aparate suplimentare în 2014, a precizat Schumann.

Cele 30 de aparate comandate în iunie vor fi livrate în 2014, a declarat la 1 noiembrie societatea rusă. În total, sunt 63 de aparate destinate armatei afgane și plătite de Washington care au fost comandate companiei Rosoboronexport.

Datând din 2009, principiul livrării de elicoptere ruse pentru forțele armate afgane a fost considerat atunci un semnal al apropierii dintre Moscova și NATO.

Însă mai mulți aleși americani, printre care senatorul republican John Comrnyn sau reprezentantul democrat Jim Moran, duc de mai bine de un an o campanie intensă pentru a pune capăt legăturilor comerciale cu societatea rusă, denunțând furnizarea de armament regimului sirian, Moscova fiind principalul său aliat.

„Era și timpul ca armata americană să pună capăt acestei relații cu traficantul de arme al lui Assad”, a apreciat Jim Moran, pentru care aceasta este „una dintre rarele probleme care a primit o susținere puternică din partea celor două partide din Congres”.

Organizații pentru apărarea Drepturilor Omului au apreciat de asemenea decizia Pentagonului, argumentând că este „decizia bună”.

„Aceasta va economisi banii contribuabililor arătând în același timp că Statele Unite nu vor continua să facă afaceri ca și cum nimic nu s-a întâmplat cu societăți care facilitează încălcarea flagrantă a Drepturilor Omului și fac profit pe urma sa”, a apreciat Human Rights First Today într-un comunicat.