Guvernul Merkel a anunțat în repetate rânduri că vrea să urgenteze atât procesarea cererilor de azil, cât și expulzările. Cancelarul Angela Merkel este supusă unor presiuni tot mai mari din cauza modului în care gestionează criza, iar unii dintre conservatorii din partidul pe care îl conduce vor să impună o limitare a migranților.
Bild scrie, citând surse guvernamentale regionale, că Guvernul federal și guvernele celor 16 landuri analizează o accelerare a procesării cererilor de azil, să nu-i informeze în avans pe cei care urmează să fie deportați despre acest lucru și să recurgă la ajutorul armatei.
O sursă din cadrul Guvernului german a declarat că nu s-a convenit asupra vreunui plan de acțiune și că pe masă se află o serie de opțiuni.
Germania depune eforturi să facă față unui aflux de aproximativ 10.000 de migranți pe zi și așteaptă cel puțin 800.000 de refugiați până la sfârșitul anului.
Potrivit Bild, numărul noilor cereri de azil este mult mai mare decât al deportărilor. Până la sfârșitul lui septembrie, 193.500 de persoane au fost înregistrate ca având un motiv valabil să solicite azil, scrie publicația.
De la începutul anului șii până în august, landurile germane au deportat 11.522 de persoane, în contextul în care tot anul trecut au fost deportate 10.884 de persoane, scrie Bild.
Date guvernamentale arată că, în timp ce mulți dintre cei care sosesc în Germania fug din calea unor conflicte din Orientul Mijlociu, cel puțin o treime sunt „imigranți economici” provenind din țări din Balcani, care au mici speranțe să poată să rămână în mod legal în Germania.
Potrivit unui sondaj Allensbach publicat miercuri, 54% dintre respondenți afirmă că sunt foarte îngrijorați în legătură cu situația refugiaților în Germania, în timp ce în august procentul era de 40%.