Prințul miliardar Alwaleed bin Talal și-a exprimat susținerea privind dreptul femeilor de a conduce autoturisme în Arabia Saudită pe Twitter. El a anunțat pe contul său că acest fapt ar ajuta foarte mult economia țării și ar reduce numărul străinilor care lucrează aici, relatează CNN.
„Pe lângă beneficiile de ordin social și economic, dacă femeile ar avea voie să conducă, vom scăpa de cel puțin 500.000 de șoferi (străini)”, a postat sâmbătă Alwaleed bin Talal, pe contul său de Twitter.
Femeilor din regat le este interzis să conducă autovehicule, majoritatea depinzând de transportul furnizat de conducătorii auto străini.
Activista pentru drepturile femeilor, Wajeha Al-Huwaider, a declarat luni că se bucură de susținerea prințului, dar nu crede că problema se va rezolva așa ușor.
„Ne-am obișnuit ca el să spună lucruri de acest gen, dar nu se întâmplă niciodată nimic”, a precizat Wajeha Al-Huwaider pentru sursa citată.
Regatul Arabiei Saudite găzduiește aproximativ 9 milioane de muncitori străini, dintre care câteva mii au fost deportați în ultimele săptămâni, de către autoritățile care se ocupă de imigranții stabiliți în mod ilegal. Săptămâna trecută, Regele Abdullah al Arabiei Saudite le-a acordat cetățenilor străini o perioadă de grație de trei luni în care să-și rezolve problemele legale.
Bin Talal, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, este nepotul regelui Abdullah și este considerat de foarte mulți ca fiind un activist în ceea ce privește drepturile femeilor.
„Consider că este o decizie foarte simplă pentru guvern. Foarte mulți oameni susțin că este o problemă socială….Educația a fost o problemă socială. Și foarte multe persoane din Arabia Saudită au fost împotriva educării femeilor. Totuși decizia a fost luată”, a declarat anul trecut, pentru CNN, Ameerah al-Taweel, soția prințului.
Chiar dacă nu există legi precise care să interzică femeilor obținerea unui permis auto în Arabia Saudită, normele religioase interzic. De asemeni. e interzis femeilor să-și deschidă un cont bancar, să obțină un pașaport sau chiar să meargă la școală fără să fie însoțită de un membru de sex masculin. (Maria Neagu)