Pentru gruparea Boko Haram, răpirea femeilor a devenit o obișnuință. Victimele care au evadat povestesc coșmarul prin care au trecut
This browser does not support the video element.
Răpirea celor 219 eleve din Chibok, o localitate din statul nigerian Borno, la 14 aprilie 2014, a atras atenția lumii întregi asupra brutalității acestei grupări extremiste.
Organizația pentru drepturile omului a precizat că a documentat 38 de cazuri de răpiri comise de islamiști, bazându-se pe mărturiile a zeci de martori și ale unor femei și fete care au reușit să scape.
„Este dificil să estimăm câte persoane au fost răpite de Boko Haram”, a precizat Amnesty în raportul său, cu titlul „Treaba noastră este să împușcăm, să măcelărim și să ucidem: Regimul de teroare al Boko Haram”.
„Numărul femeilor și fetelor răpite este probabil mai mare de 2.000”, continuă raportul organizației.
Referitor la fetele din Chibok, Amnesty a citat o sursă militară conform căreia acestea au fost împărțite în trei sau patru grupuri și ținute în diferite tabere ale Boko Haram. Unele s-ar afla în pădurea Sambisa, din statul Borno, altele în zona lacului Ciad, în munții Gorsi din Camerun, iar aproximativ 70 de fete ar fi în Ciad.
Armata nigeriană a afirmat anterior că știa unde se află fetele, dar a exclus o operațiune de eliberare pentru că ar fi fost prea periculoasă.
Cele 219 adolescente nu au mai fost văzute de când Boko Haram a publicat un mesaj video, în mai 2014, în care aproximativ 100 dintre aceste fete purtau haine musulmane și recitau versete din Coran. Liderul Boko Haram Abubakar Shekau a precizat că toate adolescentele s-au convertit la islam și s-au căsătorit.
Rapoartele Amnesty oferă noi detalii despre răpirile în masă comise de Boko Haram, precum și despre recrutarea forțată a băieților și bărbaților.
Mai multe fete și femei care au reușit să scape au povestit că au fost ținute în condiții atroce, inclusiv în închisori supraaglomerate, fiind violate și forțate să gătească și să se căsătorească cu luptători islamiști.
Altele au povestit că au fost învățate să tragă cu arma și să fabrice bombe, iar una a declarat că a fost trimisă la operațiuni, inclusiv în propriul sat.
Amnesty, care vrea ca gruparea Boko Haram să fie investigată pentru crime de război și crime împotriva umanității, estimează că peste 4.000 de persoane au fost ucise în 2014. Cel puțin 1.500 de civili au murit în primele trei luni ale acestui an, a adăugat organizația pentru drepturile omului.