Guvernul Rajoy și PSOE au stabilit organizarea de alegeri în luna ianuarie a anului viitor, ca parte a măsurilor de aplicare a articolului 155 din Constituție, pentru a restabili legalitatea în Catalonia, a explicat în această dimineață socialista Carmen Calvo, purtătoarea de cuvânt a Executivului pe problema catalană.
Chiar în această dimineață, vicepreședintele Generalității, Oriol Junqueras, s-a declarat împotriva convocării alegerilor în aceste momente:„nu este cea mai bună metodă de a avansa”, a spus acesta. Guvernul a anunțat că sâmbătă, prin convocarea unui Consiliu de Miniștri extraordinar, va pune în mișcare mecanismul prevăzut de Constituția spaniolă, prin intermediul articolului 155, pentru a interveni în funcții importante gestionate de Generalitate, precum siguranța națională, finanțele, dar și în unele atribute ale președintelui.
Ar fi pentru prima dată în cei 40 de ani de democrație din Spania când Madridul ar recurge la invocarea Constituției pentru a dizolva un guvern regional și a convoca noi alegeri. Rajoy își dorește un consens larg înainte de a face acest pas, care ridică ipoteza unor proteste la scară și mai mare în Catalonia, acolo unde grupurile proindependiste au scos în stradă mai mult de un milion de oameni.
Mariano Rajoy: Am ajuns la un punct limită privind situația din Catalonia
Situația din Catalonia a ajuns la un „punct limită” și consideră drept „inacceptabil” faptul că guvernul regional catalan încalcă legea cu bună știință, relatează site-ul publicației El Mundo.
„Au fost foarte prudenți, ne-am gândit la foarte multe lucruri, am avertizat, dar este inacceptabil faptul că un guvern încalcă legea cu bună știință. Obiectivul măsurilor noastre este revenirea la respectarea legii, pentru că nu este posibil ca o parte a țării să nu aplice legea. Vrem să revenim la normalitate. Este complicat când legile sunt ignorate și referendumuri sunt organizate fără nicio garanție. Am ajuns la un punct limită. Când cineva folosește radicalismul, iată ce se întâmplă”, a spus Rajoy, la Bruxelles.
Premierul spaniol a reiterat faptul că sâmbătă vor fi anunțate măsurile în privința Cataloniei, dar a subliniat că „aplicarea Articolului 155 nu presupune folosirea forței, este un instrument inclus în Constituție și care este similar celor din alte state europene; limitarea va fi temporară, pentru recuperarea legalității instituționale”.
Mariano Rajoy a respins posibilitatea unor discuții suplimentare cu guvernul regional al Cataloniei: „Guvernul a avut multe încercări pentru o soluție și a cerut un singur lucru: un răspuns pozitiv sau negativ în privința declarării independenței. Au primit un termen, apoi încă unul, iar eu am fost criticat pentru că nu acționez. Suntem în această situație pentru că ei (n.a. – guvernul regional al Cataloniei) au vrut asta, iar consiliul de miniștri va face demersurile pentru recuperarea legalității. Nu este o chestiune de regiuni, suntem în Europa, există niște valori și principii”, a mai spus Rajoy.
Întrebat dacă se teme că ar putea avea loc noi violențe de stradă în Catalonia, precum cele din 1 octombrie, Mariano Rajoy și-a manifestat încrederea că situația nu se va mai repeta.
„Forțele de securitate au toată susținerea Spaniei și a președintelui. Sper că autoritățile vor acționa într-un mod mai responsabil decât în precedentele ocazii. Ei (catalanii) sunt responsabili pentru tot ce se întâmplă acum, guvernul Cataloniei și-a apărat greșit poziția. Nu li s-a cerut decât să clarifice dacă au declarat sau nu independența”, a precizat șeful guvernului de la Madrid.
Prezent la summitul UE de la Bruxelles, Rajoy a refuzat să explice situația Cataloniei în fața omologilor săi europeni, justificând că nu este nici momentul, nici locul potrivit.
Joi, Executivul spaniol a avut o întrevedere de urgență, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că Parlamentul regional al Cataloniei ar urma să voteze o declarație de independență.
Dacă premierul spaniol Mariano Rajoy va activa articolul 155, va dura între trei și cinci zile pentru punerea în aplicare a procedurii prin care administrația regiunii catalane va fi deposedată de putere.
Președintele Generalității a asigurat joia aceasta, într-o nouă scrisoare trimisă premierului Spaniei, Mariano Rajoy, că „dacă Guvernul statului continuă să împiedice dialogul și menține represiunile”, Parlamentul va trece, dacă vede oportun acest demers, la votarea declarației formale de independență care nu a fost adoptată pe data de 10. În același timp, Puigdemont insistă cu ideea de a continua cu planul său de independență, recunoscând că săptămâna trecută nu a fost declarată în mod oficial separarea de Spania. Departe de a deschide ușa dialogului, răspunsul lui Puigdemont vine să amplifice tensiunile și îi lasă lui Rajoy cale liberă pentru activarea articolului 155.
Mijloacele pentru implemetarea acestei măsuri vor fi aprobate într-o reuniune extraordinară a Consiliului de Miniștri care se va reuni în această sâmbătă. Guvernul a constatat „la ora 10 în această dimineață, refuzul președintelui Generalității, Carles Puigdemond, de a da curs cererii care îi fusese înaintată pe 11 octombrie și în care i se solicita să informeze în mod clar și precis dacă vreuna dintre autoritățile din Catalonia a trecut la declararea independenței comunității autonome și se insista pentru reinstituirea ordinii constituționale”, se arată în comunicatul Guvernului. Consecința directă este, astfel, continuarea formalităților prevăzute în articolul 155, pentru reintrarea în legalitate.
Liderul catalan Carles Puigdemont și-a manifestat intenția de a continua procedurile pentru declararea independenței dacă Spania va suspenda autonomia regiunii, a declarat o sursă din administrația regională, potrivit site-ului agenției Reuters. Șeful guvernului regional catalan, a primit termen până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei și să clarifice situația.
La începutul lunii octombrie, autoritățile din Catalonia au suspendat declarația de independență pentru a permite lansarea dialogului în săptămânile următoare.
„Premierul a declarat la reuniunea partidului său că va ridica suspendarea declarației de independență dacă Guvernul (spaniol) va activa articolul 155″, a declarat o sursă guvernamentală catalană.
Dacă premierul spaniol Mariano Rajoy va activa joi articolul 155, va dura între trei și cinci zile pentru punerea în aplicare a procedurii prin care administrația regiunii catalane va fi deposedată de putere.
„Dacă autonomia este suspendată va trebui să acționăm în grabă”, a precizat sursa citată.