Percheziții la Deutsche Telekom, Telefonica și Orange, într-o anchetă antitrust a Comisiei Europene

Publicat: 11 07. 2013, 17:19
Actualizat: 07 02. 2016, 07:42

Oficiali ai Comisiei Europene (CE) desfășoară percheziții la mai multe companii mari de telecomunicații din Europa, între care Deutsche Telekom, Telefonica și Orange, parte a unei anchete antitrust care vizează serviciile de conexiune la internet asigurate altor operatori, potrivit Bloomberg.

Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Germania, este „uimită” de inspecțiile autorităților europene și consideră că este o țintă greșită într-o astfel de investigație, a declarat un purtător de cuvânt.

Operatorul telecom francez Orange a informat că oficiali europeni se află încă „într-un număr de locații” ale companiei. Birourile Telefonica au fost percheziționate, de asemenea, de reprezentanți ai CE în această săptămână, a declarat o sursă apropiată situației.

Verificările fac parte dintr-o anchetă începută marți de Comisie și autoritățile de reglementare „din mai multe țări”, a informat executivul comunitar într-un comunicat transmis prin email. Acțiunea oficialilor europeni vizează „mai multe companii de telecomunicații active în asigurarea de conexiune la internet”. Comisia nu a prezentat companiile implicate.

Autoritățile de reglementare din UE au fost foarte active în ultimul deceniu pe piața serviciilor de internet, prin reglementări pentru deschiderea rețelelor către concurenți și amenzi în cazul unor companii care încălcau normele antitrust.

Comisia a afirmat, joi, că analizează dacă operatorii telecom au abuzat de poziția dominantă pe unele piețe în privința serviciilor asigurate pentru operatori și distribuitori de conținut.

Companiile care au deținut monopolul serviciilor de telefonie pe unele piețe controlează încă părți impotrtante ale infrastructurii de internet în aceste țări, asigurând trafic web și închiriind rețelele altor furnizori de servicii.

Verificările ar mai putea dura câteva zile, însă operațiunile vor continua normal, a afirmat Orange. Compania este încrezătoare în privința rezultatului investigației, întrucât autoritățile franceze din domeniul concurenței au luat deja o decizie în privința Cogent care exonerează Orange.

Cogent Communications Group, din SUA, a depus în 2011 o plângere la autoritatea franceză de reglementare, afirmând că Orange își moderniza prea lent infrstructura și afecta astfel conectivitatea, în cadrul acordului celor două părți privind traficul de date. Cazul s-a încheiat în septermbrie, fără nicio sancțiune pentru Orange.

Companiile europene încearcă să vândă afaceri online și de conținut pentru a obține fonduri necesare dezvoltării de rețele mobile cu viteză ridicată. Telefonica a vândut anul trecut o participație la agenția online de turism Rumbo, în timp ce Telecom Italia a renunțat la divizia de televiziune în martie.

Comisia afirmă că vrea să asigure fiecărui european acces la viteze de internet de peste 30 de Mbps, în timp ce mai mult de jumătate din UE ar trebui să aibă viteze de peste 100 de Mbps până în 2020. În prezent, viteza medie este de 20 Mbps.