Un puț vechi de uraniu din regiunea Kurgan, Rusia, a fost inundat, iar acum ecologiștii se tem că noroiul radioactiv va investa apa care se scurge într-un râu important ce deservește cu apă un oraș întreg.
Cele mai grave inundații din Rusia din ultimele decenii au scufundat minele de uraniu din epoca sovietică din regiunea Kurgan, a raportat luni agenția de știri Agentstvo, provocând temeri că poluarea radioactivă și chimică s-ar putea infiltra în râul Tobol.
Zăcământul de uraniu Dobrovolnoye este situat în zona inundabilă din districtul Zverinogolovsky din Kurgan, a relatat Agentstvo.
Minele sale sunt exploatate de o întreprindere deținută de agenția de stat pentru energie nucleară Rosatom.
Sutele sau chiar miile de puțuri miniere forate în zăcământ au compromis bariera naturală de protecție care înconjoară minereul de uraniu, a declarat pentru Agentsvo Alexei Shvarts, fostul șef al biroului regional Kurgan al lui Alexei Navalny, care a lucrat anterior cu probleme legate de mineritul de uraniu.
Ca urmare, ultimele inundații au trimis probabil substanțe radioactive în râu, au declarat ecologiștii, ceea ce ar putea afecta sute de mii de persoane care locuiesc în apropierea malurilor râului Tobol în aval.
Ecologiștii au declarat că minele au acumulat „nămol radioactiv” de ani de zile, dar autoritățile au ignorat numeroasele proteste publice împotriva continuării exploatării de uraniu în această zonă, predispusă la inundații de primăvară ale râului Tobol.
Andrei Ozharovsky, fizician nuclear și militant antinuclear, a declarat pentru The Moscow Times că aceste mine, care au fost construite în anii 1980, au mai fost inundate în 1994.
Potrivit lui Ozharovsky, care a cercetat zona în urmă cu mai mulți ani, din unele puțuri care nu au fost sigilate corespunzător se scurge acum o soluție radioactivă de săruri de uraniu, care a ajuns potențial în râu.
Având în vedere că uraniul este atât radioactiv, cât și toxic, la fel ca alte metale grele, prezența sa într-un râu utilizat în scopuri potabile reprezintă o amenințare chiar și în concentrații mici.
„Bineînțeles, Tobolul este un râu uriaș și, prin urmare, această soluție a fost mult diluată. Dar concentrațiile sunt mai mari decât de obicei”, a declarat Ozharovsky.
„Acest lucru este, fără îndoială, periculos, deoarece unii oameni vor bea această apă, iar uraniul va intra în corpul lor. Iar expunerea internă la radiații este mult mai periculoasă decât expunerea externă”, a mai spus el.