Acest bilanț mai anunță 1.603 cazuri înregistrate în patru țări din Africa de Vest, și anume 485 în Guineea (340 confirmate și 12 suspecte), între care 358 mortale, 468 în Liberia (129 confirmate, 234 probabile și 105 suspecte), între care 255 mortale, 646 în Sierra Leone (540 confirmate, 46 probabile și 60 suspecte), între care 273 mortale, și patru în Nigeria (niciunul confirmat, 3 probabile și unul suspect), între care unul mortal.
Bilanțul epidemiei de febră hemoragică din Africa de Vest, cauzat în mare parte de virusul Ebola, nu încetează să se agraveze. Un bilanț precedent al OMS anunța peste 1.300 de cazuri și 729 de morți la 27 iulie.
Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone.
OMS recomandă impunerea de restricții pentru călătorii și schimburile comerciale cu Guineea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria în baza informațiilor disponibile în prezent privind această epidemie, care începe să îngrijoreze restul lumii.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 90% în cazul oamenilor și nu există un vaccin omologat împotriva ei.
Un bărbat cu simptome similare celor ale Ebola este tratat la New York
Un bărbat primea îngrijiri, luni, într-un spital din New York din cauza unor simptome similare celor ale Ebola și era supus unor analize pentru a se stabili dacă este infectat cu acest virus, a anunțat centrul spitalicesc, care apreciază însă că riscul este scăzut, relatează AFP.
„În primele ore ale dimineții de luni 4 august, un pacient cu febră puternică și simptome gastro-intenstinale s-a prezentat de urgență la spitalul Mount Sinai din New York”, a declarat directorul instituției, David Reich, într-o conferință de presă.
Pacientul a călătorit recent într-o țară din Africa de Vest unde au fost semnalate cazuri de Ebola, a precizat el fără a numi țara despre care este vorba.
Pacientul, a cărui identitate și naționalitate nu au fost dezvăluite, a fost izolat de alți pacienți și era supus luni unor analize pentru a stabili originea simptomelor.
Reich a apreciat însă că este „posibil să nu fie vorba despre Ebola. Este mai probabil să fie vorba despre o boală obișnuită”.
Potrivit lui, analizele care urmează să fie confirmate de Centrul federal pentru controlul și prevenirea bolilor ar urma să dureze între 48 și 72 de ore.
Potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a sănătății (OMS), epidemia de Ebola din Africa de Vest a provocat moartea a 887 de persoane (cazuri confirmate, suspecte sau probabile) din totalul de 1.603 de cazuri probabile: 358 în Guineea, 255 în Liberia, 273 în Sierra Leone și unul în Nigeria.
Kent Brantly, un medic american contaminat în Liberia, a fost transferat în Statele Unite sâmbătă, pentru a primi îngriji la Atlanta (sud-est). Misionara americană Nancy Writebol, infectată și ea cu Ebola în Africa, urmează să fie repatriată marți cu un avion militar.
Întrebat despre epidemie în timpul unui summit SUA-Africa la Washington, Antony Blinken, directorul adjunct al Consiliului de securitate națională al lui Barack Obama, a asigurat că Statele Unite rămân vigilente.
„Luăm toate măsurile de protecție și respectăm toate protocoalele în funcțiune pentru a ne asigura că nu există nicio problemă”, a declarat el.