Pericol la Marea Neagră: Mai multe mine care provin de pe coasta Odesei plutesc în derivă. „Reprezintă o amenințare”
Mai multe mine care provin de pe coasta Odesei plutesc în derivă pe Marea Neagră. „Reprezintă o amenințare pentru toate ambarcaţiunile”, transmit oficialii din Bulgaria.
Minele au plutit în deriv ă de la orașul port Odesa și au ajuns pe țărmul bulgar, punând în pericol traficul maritim, transmite luni agenția bulgară de știri BTA.
Dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, au transmis autoritățile de la Sofia.
Serviciul de Informații al Bulgariei a anunțat că autoritățile iau toate măsurile de precauție necesare.
„Granița maritimă a Bulgariei va fi monitorizată în mod constant, la fel și toate cursurile navelor din Marea Neagră”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Guvernatorii regionali și agențiile Ministerului Apărării evaluează eventualele situații în care ar putea fi necesare eforturi sporite de securitate.
„Populația din regiunile litorale Dobrici, Varna și Burgas este sfătuită să fie vigilentă. Dacă cineva observă obiecte rotunde suspecte în mare sau pe mal, ar trebui să sune la 112”, conchide sursa menționată.
Războiul din Ucraina, ziua 26
Războiul din Ucraina a intrat luni în ziua cu numărul 26 și, cu toate că în cursul zilei de duminică bombardamentele s-au rărit considerabil, au fost semnalate atacuri în zona capitalei Kiev.
Situația din orașul Mariupol, asediat de ruși, este critică, iar ultimatumul Moscovei cu privire la predarea acestui oraș a expirat. Cu toate acestea, forțele ucrainene refuză să cedeze controlul.
Orașul este complet încercuit de trupe rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși ca într-o capcană.
Fotografii făcute din satelit au arătat că bombardamentele continue din ultimele două săptămâni au distrus o mare parte din oraș.
Forțele Armate Ucrainene au anunțat luni dimineață că au doborât duminică șapte ținte rusești, printre care un avion militar, patru drone și două rachete de croazieră.
Cele mai importante evoluții din ultimele ore
- Ucraina a refuzat să predea controlul asupra orașului Mariupol, respingând ultimatumul impus de Rusia, de a face acest lucru până la ora 05:00, ora Moscovei (04:00, ora României);
- Rusia s-a oferit să creeze coridoare umanitare, astfel încât locuitorii să poată pleca, dar doar dacă autoritățile ucrainene cedează controlul asupra localității;
- Aproximativ 300.000 de oameni rămân blocați în oraș, cu foarte puțină mâncare, apă și energie electrică. Orașul a fost bombardat continuu în ultimele două săptămâni;
- Rusia a lovit mai multe adăposturi civile, școli, un spital și un teatru. Ucraina a calificat atacurile de la Mariupol ca fiind crime de război;
- A existat o pauză de 24 de ore în bombardamente în majoritatea orașelor în cursul zile de duminică. Dar la Kiev au avut loc atacuri care au dus la moartea a cel puțin patru oameni;
- Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat Israelul pentru reticența sa în a trimite sisteme antirachetă Ucrainei;
- „Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune… cu siguranță ne puteți ajuta”, a spus Zelenski.