Agenția France Presse a ales zece personalități ale anului 2013, care fie au ținut prima pagină a ziarelor, fie sunt reprezentative pentru o anumită luptă, evoluție notabilă sau fenomen de societate.
EDWARD SNOWDEN
Toți ascultați, toți spionați, de la cel mai anonim dintre utilizatorii de internet la telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.
Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicațiilor și a declanșat o dezbatere planetară privind protecția vieții private. Catalogat drept trădător de Washington și refugiat în Rusia, Snowden este însă considerat de mulți cel care „a dat alerta”, un eroic apărător al libertăților.
HASSAN ROHANI
Sufocat de sancțiuni economice, Iranul se deschide din nou către lume și reia relațiile cu „Marele Satan” american prin concesiile făcute pe tema programului nuclear.
Această mișcare, ce poate duce la o redistribuire a influențelor în Orientul Mijlociu, este întruchipată de clericul moderat în vârstă de 65 de ani, pragmatic și experimentat, ales în iunie la președinția Iranului.
MALALA YOUSAFZAI
Ținta unor ucigași în timp ce se întoarcea de la școală într-un autobuz școlar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educația fetelor în Pakistan, țara sa natală, și în Afganistan.
Ea milita de mai mulți ani pentru această cauză și ținea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea și claritatea gândirii sale.
Ea își folosește neașteptata notorietate pentru a aduce în atenție cauza fetelor din Pakistan și Afganistan.
PAPA FRANCISC
Când a apărut la balconul bazilicii Sfântul Petru, la 13 martie, a fost o surpriză enormă, dar și un șoc. Un papă argentinian, Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar și un comunicator mai abil, el pare dispus să abordeze problemele dificile pe care predecesorii săi au preferat să le evite și în măsură să refacă imaginea Bisericii în rândul catolicilor și nu numai.
EVAN SPIEGEL
Este „steaua în ascensiune” a rețelelor de socializare. În momentul în care Twitter își făcea o intrare senzațională la Bursă, tânărul american în vârstă de 23 de ani și-a permis să refuze cele trei miliarde de dolari oferite de Facebook în schimbul achiziționării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii și imagini video, care se autodistrug după câteva secunde.
Conceptul, al cărui co-inventator este, face furori în rândul tinerilor la sfârșitul acestui an.
BEN AINSLIE
Angajată în Cupa Americii, Team Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunțate la o incredibilă victorie. Această reușită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, i se datorează britanicului Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic chemat în ajutor în plină competiție pentru a reface tactica echipei.
După opt victorii, americanii păstrează cupa în detrimentul neozeelandezilor și se pot lăuda cu o răstunare de situație fără precedent.
ADELE EXARCHOPOULOS
Ea a provocat emoții puternice la Festivalul de la Cannes pentru rolul din „La Vie d’Adele”, pelicula regizată de Abdelatif Kechiche.
Tânăra actriță franceză în vârstă de 20 de ani joacă rolul unei liceene care se îndrăgostește cu pasiune de o altă femeie.
Dar nimeni nu vede filmul drept unul despre homosexualitate, într-un moment în care atât în Europa, cât și în America, cuplurile gay obțin dreptul de a se căsători. Semn al timpurilor, „Adèle” nu este o operă militantă, ci doar o poveste de dragoste filmată natural.
CAMILA VALLEJO
Este una dintre noile fețe, foarte fotogenice, a mișcărilor de contestare multiforme care agită în prezent mai multe țări din America Latină.
Inspiratoare a protestelor studențești care au avut loc în Chile în 2011, comunistă, ea a fost aleasă recent, la 25 de ani, deputată în Parlamentul unei țări a cărei clasă politică este din ce în ce mai dominată de femei.
Socialista Michele Bachelet a recâștigat președinția în fața conservatoarei Evelyn Matthei într-o regiune în care alte femei dețin primele roluri în politică, precum argentiniana Cristina Kirchner și braziliana Dilma Rousseff.
PRINȚUL GEORGE
Popularitatea excepțională a familiei regale în Marea Britanie este reprezentată anul acesta de bebelușul regal, prinul George, și de parcursul impecabil al părinților săi, prințul William, și soția sa, Kate.
George este cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său și bunicul său, Charles, care, la 65 de ani, încă își așteaptă momentul de glorie.
După modelul Windsor-ilor, alte familii regale europene, precum cea din Belgia sau din Olanda, au reușit să-și reînnoiască imaginea.
JAMES FOLEY ȘI JURNALIȘTII REȚINUȚI ÎN SIRIA
Implacabil, în 2013, vocile independente care să depună mărturie despre războiul din interiorul Siriei, au fost reduse la tăcere.
Rebelii care au legături cu al-Qaida și-au consolidat controlul asupra unor părți importante din zonele țării controlate de opoziție, în timp ce regimul de la Damasc nu a dat nici cel mai mic semn de compromis.
Jurnaliștii au suferit amenințări, intimidări. Unii au fost uciși și aproximativ 30 de reporteri au fost răpiți, printre care și americanul James Foley, care a contribuit la acoperirea conflictului pentru AFP. Familia sa luptă în prezent pentru ca el să fie găsit și eliberat.