Arheologii din Peru au dezgropat 8 copii și 12 adulți care ar fi fost sacrificați în urmă cu aproximativ 1.200 de ani.
Descoperirea a fost făcută la în complexul preincaș Cajamarquilla, care se alfă la est de capitala Lima, informează Reuters.
Rămășițele se aflau în afara unui mormânt subteran, unde cercetătorii de la Universitatea San Marcos din Peru au găsit o mumie antică, despre care se crede că ar fi fost de rang nobiliar, legată cu funii.
Cadavrele, unele mumificate, iar altele schelet, erau înfăşurate în mai multe straturi de textile ca parte dintr-un ritual străvechi prehispanic şi au fost probabil sacrificate pentru a însoţi mumia principală, a declarat arheologul Pieter Van Dalen.
„Pentru ei, moartea nu a fost sfârșitul, ci mai degrabă o tranziție către o lume paralelă în care trăiau morții. Ei credeau că sufletele morților au devenit protectori ai celor vii”, a mai spus Van Dalen.
El a precizat că modelul de înmormântare este familiar, menţionând mormântul Lordului de Sipan, un conducător care a trăit acum 1.700 de ani, găsit alături de copii şi de adulţi sacrificaţi.
„Ca parte a ritualului, unele persoane au fost supuse violenței.”
Împreună cu obiectele funerare au existat artefacte muzicale precum „zampoña”, un instrument de suflat de origine andină, cu mai multe tuburi de lemn care au formă de flaut, a menționat arheologul Yomira Huamán.
„Investigațiile noastre sugerează că mumia lui Cajamarquilla ar fi un bărbat de aproximativ 35 de ani. Acest personaj nu avea niciun organ, adică a fost eviscerat după moarte”, a spus ea.