Prima pagină » Știri externe » Pervez MUSHARRAF, fostul președinte al Pakistanului, a murit la Dubai

Pervez MUSHARRAF, fostul președinte al Pakistanului, a murit la Dubai

Pervez MUSHARRAF, fostul președinte al Pakistanului, a murit la Dubai

Pervez Musharraf, una dintre figurile controversate ale lumii politice, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani. Fostul preşedinte al Pakistanului a decedat într-un spital din Dubai, după o boală rară îndelungată.

În 2018, el a fost diagnosticat cu amiloidoză, iar de aproape 12 luni era conectat la un ventilator mecanic.

Pervez Musharraf  trăia în exil în Emiratele Arabe Unite din 2016, într-o încercare de a se sutrage unui proces deschis pe numele său la Islamabad.

Pervez Musharraf, internat într-un spital american

Amiloidoza este o boală rară cauzată de acumularea în organe a unei proteine numite amiloid, care alterează funcţionarea ţesuturilor şi provoacă disfuncţii.

„Generalul a murit astăzi la Spitalul American din Dubai”, a transmis presei Muhammed Amjad, fost preşedinte al Ligii Musulmane din Pakistan, partidul lui Musharraf.

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat „sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf”, se arată într-un scurt comunicat emis de Biroul de presă al Armatei. Și premierul Shehbaz Sharif a transmis „condoleanţe familiei generalului (în retragere) Pervez Musharraf”.

Cine a fost Pervez Musharraf

Pervez Musharraf s-a născut la 11 august 1943. A obținut licenţa Academiei Militare din Pakistan la 19 aprilie 1961, iar peste trei ani s-a înrolat în armată. A fost numit şef al Armatei de fostul premier Nawaz Sharif, în 1998. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară, fără vărsare de sânge, în 1999.

A fost ales preşedinte prin referendum în 2002 şi a condus ţara până la demisia sa în 2008, pe fondul ameninţării cu destituirea.

Anii în care s-a aflat la conducerea Pakistanului au fost marcaţi de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale într-o ţară musulmană conservatoare.

El s-a alăturat „războiului împotriva terorismului” lansat de Washington după atacurile din 11 septembrie 2001. Pakistanul a oferit forţelor americane acces terestru şi aerian pentru atacarea Afganistanului. Sprijinul a fost contrar politicii pakistaneze de lungă durată de susţinere a talibanilor. Acest lucru l-a transformat pe Musharraf într-o ţintă şi l-a făcut să-şi piardă sprijinul în rândul elementelor conservatoare din Pakistan.

Folosirea militarilor pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite au dus, în cele din urmă, la căderea sa.

Judecat pentru trădare

Musharraf a fost judecat de un tribunal special pentru infracţiunea de trădare împotriva armatei, fiind acuzat că a impus starea de urgenţă şi a decretat demiterea şi ţinerea în detenţie în propriile case a zeci de judecători.

Autorizat să se trateze în străinătate, cu promisiunea de a se întoarce pentru se prezenta în faţa justiţiei, el a plecat în Emirate în 2016 şi de atunci a refuzat să se întoarcă. În 2019, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, în contumacie, pentru înaltă trădare, devenind astfel primul dictator condamnat de un tribunal pakistanez. Cu toate acestea, întregul proces a fost declarat neconstituţional, iar sentinţa a fost anulată în anul următor de către Înalta Curte din Lahore.

În cei 72 de ani de independență, Pakistanul a fost condus de patru dictatori militari care au organizat trei lovituri de stat, prima în 1958 şi ultima în 1999. Chiar şi atunci când nu deţine puterea directă, armata exercită un control important asupra politicii externe şi a securităţii naţionale, notează BBC.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și