Deși susținătorii Brexit au declarat în repetate rânduri în ultimii ani că pescarii vor avea de câștigat de pe urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, aceștia din urmă sunt din ce în ce mai nemulțumiți de efectele ieșirii țării din Blocul comunitar asupra industriei pescuitului.
Astfel, Politico, citat de Digi24, susține că, la o lună de la oficializarea Brexit, industria pescuitului din Scoția nu prea pare să aibă motive pentru a sărbători.
Pescarii din Scoția, regiune care concentrează în jur de 70% din industria britanică a pescuitului, se confruntă cu o birocrație sufocantă atunci când doresc să își exporte marfa în Uniunea Europeană, iar profiturile acestora scad rapid.
Reprezentanții domeniului dau vina pe acordul comercial semnat la finalul lui 2020 de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cu liderii europeni.
În unele dintre discursurile sale, Johnson a ținut să prezinte avantajele pe care ieșirea din UE ar fi urmat să le aducă pentru pescarii britanici.
„Ne vom recupera dreptul de a pescui și vom spori capacitatea acestei industrii extraordinare”, spunea Johnson anul trecut în fața Camerei Comunelor.
În pofida declarațiilor șefului Guvernului, efectele ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar au început să fie acum vizibile asupra industriei pescuitului din această țară.
Peștele proaspăt zace în descompunere în camioane deoarece nu poate fi vândut, piețele de pește sunt în mare parte goale, iar bărcile stau goale în porturi fără a avea vreo garanție că vor putea transporta ceva în următoarea perioadă.
Potrivit sursei citate, marea problemă a pescarilor britanici și a comercianților de pește este că ieșirea țării din piața unică europeană duce la controale amănunțite la graniță.
Din acest motiv, întârzierile la livrare sunt foarte mari, ceea ce reprezintă o problemă uriașă pentru produse cu risc ridicat de perisabilitate.
Potrivit estimărilor, industria britanică a pescuitului pierde aproximativ un milion de lire sterline în fiecare zi ca urmare a efectelor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În acest context, Guvernul de la Londra susține că nu îi va lăsa fără sprijin pe pescari și anunță că a înființat un fond de 23 de milioane de lire pentru a-i susține pe exportatorii de pește.