Pescarii care găsesc vomă de balenă se îmbogățesc rapid. De ce un kilogram valorează 50.000 de euro (VIDEO)

Publicat: 10 10. 2021, 11:46
Actualizat: 10 10. 2021, 11:53
FOTO cu caracter ilustrativ - Pixabay

Un pescar thailandez s-a îmbogățit peste noapte, după ce a găsit 30 de kilograme de vomă de balenă, iar un kilogram valorează 50.000 de euro. Vărsăturile balenelor, cunoscute şi sub numele de „chihlimbar” sau „aur plutitor”, sunt utilizate în industria parfumurilor, pentru că sunt capabile să fixeze o aromă şi să o facă să dureze mai mult.

Bărbatul se întorcea de pe mare, într-o zi, când în largul Niyom, provincia Surat Thani a văzut un imens bloc gri plutind la marginea apei. Era vorba despre 30 de kilograme de vomă de balenă, o adevărată comoară pentru el.

Potrivit Daily Mail, această substanţă poate fi vândută pe piaţă până la 50.000 de euro pe kilogram, fiind atât de valoaroasă tocmai pentru faptul că este greu de găsit.

„Niciunul dintre săteni nu a mai văzut sau atins vreodată chihlimbar şi toată lumea a fost fericită. Intenţionez să îl vând, pentru că am primit deja un certificat care să demonstreze că este real şi dacă pot obţine un preţ bun, mă voi retrage din slujba mea de pescar şi voi organiza o petrecere pentru toată lumea”, a declarat bărbatul pentru sursa citată.

Pentru siguranță, el a ținut prețioasa captură înfășurată într-un prosop și ascunsă într-o cutie de carton, înainte de a-și informa rudele despre descoperire.

Vărsătura de balenă, „vânată” de pescari, este o secreție biliară

Vărsătura de balenă, această adevărată „comoară a mării” de la suprafață este o secreţie biliară produsă special pentru a ușura trecerea obiectelor mari sau ascuțite. Apoi, balena vomită mucilagiul, care se solidifică și plutește pe suprafața oceanului.

La început, bucata solidă are un miros urât, dar după ce mucilagiul se usucă, acesta dezvoltă un parfum dulce și de lungă durată, ceea ce îl face un ingredient căutat în industria parfumurilor.

Secreţia este alcătuită dintr-o moleculă numită ambreină, dar nu toate balenele o produc, potrivit Mediafax.

Anul trecut, în februarie, 35 de pescari din Yemen au ieşit din sărăcie după ce au găsit vărsături de balenă care valorau peste 1,1 milioane de lire sterline.


CITEȘTE ȘI: