Prima pagină » Știri externe » Peste 110 jurnaliști au fost asasinați în 2015, majoritatea în țări aflate în stare de pace

Peste 110 jurnaliști au fost asasinați în 2015, majoritatea în țări aflate în stare de pace

Peste 110 jurnaliști au fost asasinați în 2015, majoritatea în țări aflate în stare de pace
Cel puțin 110 jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în anul 2015, tot mai mulți dintre ei fiind ținte ale unor "grupări nonstatale", precum rețeaua teroristă Stat Islamic, arată două rapoarte citate de Deutsche Welle.

Potrivit unui raport elaborat de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), 67 de jurnaliști au murit în timpul exercitării activităților în acest an, iar alți 43 au decedat în circumstațe care au rămas neclare. Organizația a subliniat că 27 de „jurnaliști nonprofesioniști” și alți șapte angajați din presă au fost de asemenea uciși.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), numărul de crime confirmate este 69.

Raportul anual publicat de RSF a subliniat rolul din ce în ce mai mare pe care îl au „grupările nonstatale”, cum ar fi Stat Islamic, în comiterea actelor de violență împotriva jurnaliștilor.

Potrivit organizației, în timp ce în anul 2014 două-treimi dintre jurnaliștii uciși au murit în zone de război, o pondere aproape egală de jurnaliști au fost asasinați în țări considerate ca aflându-se în stare de pace în anul 2015.

„Crearea unui mecanism specific pentru aplicarea dreptului internațional cu privire la protecția jurnaliștilor este absolut esențială”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire. „Grupările nonstatale comit atrocități în timp ce prea multe guverne nu își respectă obligațiile în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat acesta.

Deloire a mai precizat că ar trebui numit „fără întârziere” un reprezentant special al secretarului general al ONU pentru siguranța jurnaliștilor.

Potrivit raportului RSF, Siria și Irak sunt cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnaliști. CPJ a confirmat că Siria este locul cel mai periculos de desfășurare a activității pentru jurnaliști.

În cele două rapoarte, Franța ocupă locul al treilea în această clasificare. Opt jurnaliști au fost uciși în atacul lansat asupra redacției Charlie Hebdo pe data de 7 ianuarie 2015.

Alte țări în care au fost înregistrate multe decese ale jurnaliștilor sunt Bangladesh, unde moartea a patru blogeri și a unui editor au fost atribuite grupărilor extremiste, Sudanul de Sud, unde cinci jurnaliști și un oficial local au fost uciși de un bărbat înarmat, și Yemen, unde au murit cel puțin cinci jurnaliști în 2015.

Autor

Citește și