Peste 3.000 de angajați din 70 de companii din Marea Britanie încep cea mai mare testare din lume pentru săptămâna de lucru de patru zile. Care sunt rezultatele așteptate

Publicat: 06 06. 2022, 12:32
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

În contextul în care pandemia a schimbat modul de lucru pentru totdeauna, companiile testează să vadă dacă rezultatele reprezintă o recunoaștere că „noua frontieră a competitivității este calitatea vieții”.

Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie – de la mici magazine locale, la mari companii financiare – testează, începând de luni, săptămâna de lucru de patru zile, fără nicio pierdere la salariu, în ceea ce organizatorii susţin că este cel mai mare proiect pilot care are loc pe plan global.

Timp de șase săptămâni, cercetătorii vor analiza cum răspund angajații față de o nouă zi de lucru liberă, în ceea ce privește stresul și epuizarea, satisfacția la locul de muncă și a vieții, sănătate, somn, folosirea energiei și călătoriile, arată jurnaliștii de la The Guardian.

Testarea este organizată de 4 Day Week Global, în parteneriat cu organizaţiile Autonomy, the 4 Day Week UK Campaign şi cercetătorii de la Universităţile Cambridge, Oxford şi Boston College.

100% productivitate în 80% timp de lucru

Această testare se bazează pe modelul 100:80:100, respectiv firmele vor achita 100% salariile angajaţilor care vor lucra 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menţine o productivitate de 100%.

„Pe măsură de ieșim din pandemie, din ce în ce mai multe companii încep să recunoască faptul că noua frontieră pentru competiție este calitatea vieții, iar acel mod de lucru cu orar redus și concentrat este vehiculul pentru a le da acest avantaj competitiv”, a declarat Joe O’Connor, directorul general al 4 Day Week Global.

Cercetătorii vor lucra împreună cu fiecare organizație implicată pentru a măsura impactul asupra productivităţii şi al bunăstării angajaţilor, precum şi impactul asupra mediului şi al egalităţii de gen, scrie The Guardian.

Astfel de testări ale săptămânii de lucru de patru zile, susținute de guvern, urmează să fie organizate în Spania și Scoția.

Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College și cercetător principal al testării, descrie testarea-pilot drept „istorică”. „Vom analiza modul în care angajaţii răspund la ziua liberă suplimentară, în ceea ce priveşte stresul şi epuizarea, satisfacţia privind viaţa şi locul de muncă, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile şi multe aspecte ale vieţii”, a declarat aceasta.

„În general, săptămâna de lucru de patru zile este considerată ca având trei avantaje: ajută angajaţii, companiile şi mediul. Cercetările noastre vor analiza toate aceste aspecte”, a adăugat ea.