„După fizică și engleză a venit acum rândul matematicii să fie ultra-dură. Dacă această situație continuă, rezultatele vor fi mai puțin de 50% promovare”, subliniază într-un text plin de greșeli de ortografie acești elevi, care au dat săptămâna aceasta examene în cadrul Bacalaureatului pentru științe (Bac S).
În Franța, Bacalaureatul, care-i privește în general pe adolescenții cu vârste între 16 și 18 ani, este un examen care punctează studiile din învățământul secundar, înaintea unei eventuale continuări a studiilor. Anul acesta, 176.730 de elevi au fost înscriși în filiera „științifică”.
„Trebuie să fie oprit carnagiul subiectelor la Bac S”, cer tinerii în petiție.
O pagină pe Facebook, intitulată „Bac S 2014: subiecte la mate prea dure”, a fost lansată după câteva ore de la încheierea examenului. „Mă consideram pregătită pentru această probă, iar până la urmă m-am blocat”, a scris Katy Delahaut pe această pagină, care primise sâmbătă 10.000 de „like”-uri.
Elevii și-au exprimat masiv furia și pe Twitter, o întrebare din examen cu privire la un tetraedru părând că i-a nemulțumit în mod special.
„Tot anul îți dau cuburi, iar la Bac îți dau un tetraedru regulat isoscel cu un un unghi drept în A tăiat de un plan!”, și-a exprimat indignarea @Niglo. „RT (repostează mesajul) dacă și tu ai încercat timp de 30 de minute să desenezi un tetraedru”, scrie @AeRoLiNeR95.
În 2013, rata promovării la Bac în cadrul acestei filiere a atins și 92,5%, cel mai ridicat nivel.
Subiectele de la Bacalaureat sunt pregătite cu un an înainte de data examenului de către o comisie de profesori.