Peste 50% dintre americani cred că SUA ar trebui „să-și vadă de treburile lor” și să renunțe la politica intervenționistă
Un studiu realizat recent de Pew Research Center, în parteneriat cu Consiliul pentru Relații Externe, a relevat faptul că, în opinia majorității americanilor, SUA nu mai au un rol atât de important în lume, precum aveau în urmă cu zece ani.
52% dintre cetățeni cred că America „ar trebui să-și vadă de treburile lor și să lase fiecare țară să-și rezolve problemele singură, așa cum poate ea mai bine”, iar liderii să renunțe la politicile intervenționiste, relatează The Guardian.
De asemenea, americanii care în urmă cu mai mult timp erau de părere că venirea lui Barack Obama la Casa Albă a reconstruit reputația SUA peste Ocean, cred acum că situația este similară celei din ultimele zile în care George W. Bush a fost președinte.
Potrivit sursei citate, 53% dintre americani spun că influența politică și economică a SUA pe plan internațional este mai slabă comparativ cu cea exercitată în urmă cu un deceniu. Procentul este semnificativ mai mare față de cel înregistrat în anul 2004, spre exemplu, când doar 20% dintre cetățeni aveau o astfel de părere, sau în 2009, când rata era de 41%.
Rezultatele acestei cercetări vin în contextul în care SUA au refuzat anul acesta o intervenție militară în Siria, au abordat o cale diplomatică în ceea ce privește dosarul nuclear iranian și au provocat numeroase polemici în urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden în legătură cu Agenția pentru Securitatea Națională (NSA). Doar 34% dintre respondenți cred că Snowden a servit interesul public, mai precizează sursa citată.
Surprinzător însă, a scăzut numărul celor care cred că politicile anti-teroriste adoptate de guvern au mers prea departe atunci când s-a decis restricționarea libertăților civil – de a 47% în luna iulie, la 44% în prezent. Totuși, 39% dintre americani se declară nemulțumiți de programul de securitate națională.
Totodată, 50% dintre americanii chestionați cred că utilizarea dronelor în Pakistan și alte câteva țări, ca parte a luptei pentru combaterea terorismului, este eficientă, în vreme ce doar 14% dintre respondenți spun că această metodă nu a contribuit la menținerea securității SUA.